kk


Seniordans:

Uppdaterat
2018-09-27

Rapporter


Datum SSDF
2018-04-28

Region Östergötland

Den 20 april 2018 åkte vi från Åby, Skärblacka och
Finspång för 4:e året i rad till Landerydsgården i
Hjulsbro, Postadress Linköping. Vi började med fika
och hembakat bröd. Sedan samlades 31 danssugna i
den fina danslokalen och vi startade med samban
Livsglädje i ring. Sedan blev det danser från 1994,
2012, 2015, 2006: Marble Arch och Swingdoors, 2016
och lite annat.
Efter lunch fick vi en uppvisning i historiska danser av
danslaget som kallar sig ”Tidig Dans” i analogi med
Tidig Musik som härrör sig från olika århundranden.
Första dansen – Estanpie Double, en pardans, den
äldsta kända från 1200-talet och dansades inför
Högbordet (som vi i publiken utgjorde).
Andra dansen – Våren kommer, från Åbo, 1580-tal.
Tredje dansen - Gathering Peacods, en engelsk
countrydance från 1651.
Fjärde dansen – The Duke of Kents Waltz, daterad
1801. Den är också en engelsk countrydance med
uppställning kavaljerlinje och damlinje mot varandra.
Alla dansare var klädda i tidsenliga kläder så det blev
verkligen att gå tillbaka i tiden. En fantastiskt fin och
kulturell upplevelse.
En vacker dag med sol ute och sol inne i vart sinne.
Alla dansare var glada och nöjda med dansutbudet
som Maggan, Majken och jag valde ut. Sedan den
fantastiska dansuppvisningen som vi fick njuta av.
Vad kan man mer begära, inget!
Tack alla som var med och dansade den 20 april 2018
hälsar Lilian Bressler

2017-04-21

Region Sydöstra Götaland

Den 21 april 2017 anordnades Seniordansens Dag i Hjulsbro på Landerydsgården. Deltagare från Seniordansarna i Åby, Skärblacka, Finspång och Linköping.
Det är tredje året i rad som vi firarpå Landerydsgården. Som vanligt fanns det goda hembakade bullar tillförmiddagsfikat. Tyvärr var vi inte så många i år,
24 personar, inkl. 3 är ledare.
Mina nyplanterade pelargonskott blev uppskattade vinster och inbringade ett litetbidrag till SSDF. Kaffet som jag skänkt vann jag tillbaka.
Maggan tog bl.aSwingdoors, Shenandoahoch MarbleArch från NT 2006 samt några enklare rounddanser. Vi provade också Tappat och funnet samt Maria Square. Det blev även danser från 2012, 2013, och 2015.
Jag tackar Maggan Fransson och Majken Wallin för jättebra hjälp att leda danserna tillsammans med mig. Och framförallt en trevlig dag tillsammans med glada dansare.

Lilian Bressler, seniordansledare i Finspång                
2017-04-22

Region Södra Norrland, Gästrikland

Seniordansens Dag som blivit en tradition hade vi den 
 22 april på Valhalla Sandviken med lottförsäljning och ett
mycket bra dansprogram vi dansade många trevliga roliga danser.
Det var 52 deltagare var av 9 ledare som hade trevligt
Önskar er alla en skön sommar så vi kan komma tillbaka
med nya krafter

 Ann-Mari Annelise  Laila

2017

Region Syd, Skåne, Halland & Blekinge

En grundkurs har genomförts i Bösarp utanför Trelleborg 10-11 februari och 2 mars, vilket resulterade i ett antal fler nya medlemmar.
En kurs med danser från ISDC-16 har också hållits i Bösarp.

Vårfest- Seniordansens Dag.
Till denna fest kom det deltagare från Karlskrona, Borgholm, Örkelljunga Hörby, Hässleholm, Ystad  och Trelleborg
Vi började med att intaga mat, som hade beställts av dansledarna i Hässleholm; Gertil, Gun-Britt och Gunnel. Därefter drog dansen igång, som leddes av Ann-Mari och Christina. Vid halvtretiden var kaffetörsten påtaglig och Gun-Britt hade bakat hallongrottor, som hon bjöd på. Vi sålde också lotter till blomsterlotterier. Alla blommorna avhämtades vid dragningen.
Vårfesten avslutades med att vi stod i stor ring och varvade ner till Amazing Grace.

Ett stort tack till alla dansledare och dansare som hjälpte till att göra detta till en verklig fest.
Ann-Mari, Christina, Gun-Britt, Gunnel och Gertil

2017

Region Stockholm / Uppsala

Våren har varit väldigt intensiv, den började redan i februari, då vi hade en kurs i
"Jubileumsdanser 1989-2014". Vi var 24 st som tränade de trevliga danserna i Jubileumsmaterialet.

I mars var det dags för kurs och repetition i danserna från ISDC 2016. Till Uppsala kom totalt 23 st som ville ta del av kursmaterialet där det finns några verkliga favoriter bland danserna.
25 mars var det så dags för vårens ledarträff i Kungsängen med 20 deltagare. Kerstin Ersson rapporterade från årsmötet och berättade om en kurs på Åland i augusti, nästa Nordiska Träff i Finland 2018 och om Internationella Dansträffen i Norge 2019. Sedan var det dags att träna danser, som många hjälper till att leda. Det är väldigt stimulerande att träffa andra dansledare och utbyta erfarenheter.
Lördagen den 13 maj var det så dags för vårens dansstuga i Björklinge. Ungefär 50 stycken glada dansare kom och hade en trevlig dag tillsammans. Tack till alla som hjälpte till och gjorde dagen så lyckad.

Tack för en trevlig vår

hälsar Annika Barbro Anita
2017-05-11

Seniordansens dag i Kungsträdgården

Torsdagen den 11 maj startade en buss från Östergötland med målet att besöka Seniordagen i Kungsträdgården i Stockholm.

Påstigning började i Finspång för dansare och övriga passagerare. Vidare till Åby och hämtade upp dansare från Skärblacka och Norrköping. Väl framme intog vi den hyrda montern och plockade fram CD-skivor, DVD och lite annat som SSDF har att erbjuda till försäljning. Det som gick åt mest var våra foldrar med info om var man kan få upplysningar om oss och var vi dansar. Jag och Kerstin Ersson uppgav våra namn och telefonnummer som kontaktpersoner. Det har gett ringar på vattnet och intresset är stort att få veta var man kan dansa ute i Sverige. Trots kyligt väder uppskattar arrangörerna att det var ca 11 000 besökare.

Ungefär 20 dansare från SSDF visade upp danser och erbjöd publiken att dansa med oss. Det blev Seniorbuggen, Månskenstangon, MarbleArch, Swingdoors,
San Fransisco Mixer, Livsglädje och Harmony Kiss mm.,under ledning av Margareta Fransson, Kerstin Ersson och undertecknad Lilian Bressler.
                                                                                                                                         
Tack till alla som hjälpte till i montern och tack till alla som var med och dansade från Östergötland och Stockholmsregionen.

Hälsningar från Lilian Bressler, seniordansledare i Finspång

2017-04-25

Seniordansens dag i Skara

Seniordansens dag i Skara den 25 april samlade över 100 seniordansare från dansgrupperna i Mariestad, Skara, Skövde, Lidköping, Forshälla, Uddevalla, Tanumshede, Kville, Kungälv, Tidaholm, Hjo och Falköping. Det dansades enkla och lite svårare seniordanser från äldre material med väl inövade danser men också nya danser från nordiska träffen 2015 och internationella träffen 2016
Dansarna uppskattade blandningen av danser och tyckte att det var roligt att pröva nya danser som naturligtvis inte får vara för svåra. För det mesta gick det bra men vid några tillfällen fick dansen avbrytas för förnyad genomgång av stegen i dansen. Vid 16 tiden hade man hunnit med att dansa 25 danser och dansen kunde avslutas när det var som roligas och återvända hem trötta med nya erfarenheter som seniordansare

Hans-Erik Lundkvist

2016-05-23

SSDF & ISDC-2016

SISDC 2016 den 23-26 Maj i Österrike-RAPPORT OCH INTRYCK

Så har den internationella seniordanskongressen avverkats för fjortonde gången sedan starten 1983. Denna gång i Pamhagen, beläget vid ungerska gränsen i Österrike. Efter att tidigare ha genomförts vartannat år hålls den numera vart tredje år.

320 dansare från 15 länder deltog och från Sverige var det en trupp bestående av Anita och Åke Bergström från Åkersberga, Annika Sjöberg från Uppsala, Christina och Jan-Åke Ekholm från Trelleborg samt Lilian Bressler från Finspång.

Dansledarkongressen inleddes den 23 maj på kvällen, då ordförande Gabriele Wiessner hälsade samtliga deltagare välkomna och förbundsminister Alois Stöger invigde dansträffen. Därefter blev det en vacker folkdansuppvisning, där deltagarna svängde med färgglada slanor. Både vid invigningen och under hela veckan användes både tyska och engelska språk vid morgonsamlingar och genomgångar av dansövningar. Varje land presenterade två nya danser vardera och sammanlagt blev det alltså inte minde än 28 danser totalt under veckan. Därtill fanns det möjlighet att delta i tre morgonsamlingar av olika slag. Bl.a. hade vår Christina en presentation och genomgång av RGRM, som mottogs med stort intresse och var en nyhet för de flesta.
Området, som deltagarna bodde på heter Vila Vita Pannonia och är en luxuös semester- och konferensanläggning utanför orten Pamhagen, ca 80 km sydost från Wien nära Neusiedler See. Deltagarna inkvarterades i fina stugor och i huvudbyggnaden intogs frukost, medan luncher och middagar var i en annan byggnad, kallad Czardas. Danserna utövades i Seewinkelhalle, en mycket stor byggnad som under veckan kuriöst nog fick en trägolvanläggning lagd ovanpå det egentliga underlaget som består av heltäckande mattor. I området finns även ett stort torn med vida utsikter och lokaler för mindre aktiviteter. Till anläggningen hörde också en swimmingpool och en liten badsjö samt banor för löpmotioner. Då det är rätt stora avstånd inom området kunde man gratis låna cyklar. Några deltagare passade också på att cykla till flera orter runt omkring i den mån det fanns tid för det.
Avslutningsceremonin den 28 maj var magnifik. Efter att middagen avätits i tvenne anläggningar samlades man i den stora hallen och fick då vara med om proffsiga framträdanden. Det var tjusiga folkdanser och proffsiga ungdomar med akrobatiska danser av hög klass, Som avslutning överlämnades ISDC- fanan till Norge, som tar över nästa dansträff 2019 och den blir förlagd till Gjövik. Norrmännen visade bilder på staden och hälsade alla välkomna dit.
Så till sist- vad är intrycket av dessa dagar? Naturligtvis är det alltid en upplevelse att få vara med om dessa internationella träffar. Man återser gamla bekanta och stiftar samtidigt nya kontakter. Stämningen och kamratandan är alltid god och det är synd att inte fler svenskar deltar i dessa sammanhang. Att språken är olika har ingen betydelse, när man får öva in nya danser och det uppstår en härlig gemenskap.
Man naturligtvis kan man ha synpunkter på saker och ting. Ett är att det kan bli för många danser under en komprimerad vecka. I fortsättningen vill därför, framförallt de nordiska länderna, att det bör räcka med en dans för varje land och ett förslag var att varje land självt svarar för sin filminspelning. Arrangörsland får däremot sätta samman en DVD. Ett annat intryck av ISDC- träffarna är att de tenderar likna olympiska spel att bli pampigare och därmed överträffa tidigare arrangemang. Inget ont sagt om arrangemangen men det går att effektivisera utan att det behöver blir dyrare. Man kan ha synpunkter på förläggningar och måltider som ibland blir överdådiga liksom placering av arrangemang.

Oavsett dessa synpunkter så måste vi ändå ge österrikarna ett stort beröm för ett väl genomfört ISDC. Såväl arrangemang, kulturella inslag och helhetsinramning gav ett mycket gott intryck. Det var upplevelser av hög klass med trivsel, gemytlighet och god service.
2016-09 & 10

Region Stockholm-Uppsala

Helgen 3 - 4 september träffades 18 glada dansledare i Uppsala
för att testa de trevliga danserna från ISDC 16. Det var både lätta och
svåra danser, som lockade till många skratt.

Lördagen 15 oktober hade vi vår ledarträff  med 22 trevliga dansledare,
som livade upp vår dag med nya och gamla danser

Lördagen den 29 oktober var det dags för dansstugan. Nästan 40 dansare
kom och hade en trevlig eftermiddag tillsammans  i Rotebro .                         

Stort tack till alla ledare, som har hjälpt till att leda danserna på våra träffar.

Tack för en trevlig höst
hälsar Annika och Anita

2016-09-23

Region Sydöstra götaland

Dansstuga i Lenhovda den 23 september under ledning av Svea, Lilian och Kerstin. Detta var enligt Svea hennes sista dansstuga.

STORT TACK
Vi vill tacka Svea och Erling för deras arbete i styrelsen i många år, deras stora engagemang för seniordansen i Sverige bland annat då SSDF ordnade IST´98,  och för alla den gästfrihet man känt då man har varit i Vrångfall.

Svenska Seniordansledarförbundet gm.
Christina Lundahl Ekholm

2016-10-14--15

Region Skåne

Nya dansledare på kurs i Skövde
Den 14-15 oktober genomfördes det en kurs för nya dansledare. SSDF:s verksamhetsledare Christina Lundahl Ekholm var kursledare för
8 intresserade blivande dansledare i Lidköping, Vinninga, Karlsborg,
Skövde och Tanumshede.

2016-10-27

Region Skåne

Dansstuga i Mariestad
Den 27 oktober genomfördes det en dansstuga i Folkets Park (Karlsholme)
Mariestad. Över 100 danssugna hade sökt sig till parken för att bl.a. dansa Glada ringen, Pariser polka i 3 turer, Operetten Medly och Svarta Björn.
Dansstugan var också avslutning för 8 nya dansledare som fick agera dansledare med varsin dans. I övrig fick dansledarna från Skaraborg turas om att leda danser som ibland var lätta och välkända och ibland nya och svårare bekantskaper för dansarna. Efter väl genomförd dansstuga kunde Else-Britt Lundkvist dela ut kursintyg till de nya dansledarna och tacka dansarna och dansledarna för en hel dags samvaro med trevliga danser.

2016-09

Region Västerbotten

Seniordansledarutbildning i Hemmesta Bygdegård, Värmdö.
Dansledarutbildningen ägde rum under tre septemberdagar 2016. Deltagarna kom från Tystberga, Bålsta, Skokloster och Värmdö med omnejd.
Vi tog upp grundkursens tio olika danser, vilka vi sedan turades om att leda.
Vi hade teori där vi bl.a. gick igenom dansbeskrivningar, pedagogik, metodik, ledaregenskaper, anatomi och strech.
Vi skapade tillsammans en fin stämning i gruppen, vilket också bidrog till att alla var mycket nöjda med kursen.
Jag önskar alla lycka till med era ledaruppdrag inom seniordansen.

Kerstin Ersson, kursledare
2016-08

Region Västerbotten

I början på augusti var Lilian Bressler och CLE i Skellefteå och hade dels en grundkurs, en dansstuga och en kurs med danser från NT-15. Mycket positiva dansare på alla kurserna. Vi önskar och hoppas att Sonja Burman snart ska vara tillbaka och kunna dansa på sin skadade fot.
Noterat av CLE

2016-08-08--12

Region SSDF

Christina Lundahl Ekholm och Lilian Bressler tog flyget från Arlanda till Skellefteå den 7 augusti för att ha utbildning där 8 – 12 augusti 2016. Det blev först en kurs för tre utbildningsledare. Sedan en dansstuga och en kurs i NT-15. Det blev lyckat men tyvärr inte så många som vi hoppats på till dansstugan. Det är ju långa avstånd och ibland svårt för deltagare att kunna ta sig dit där arrangemangen finns. För mig var det första gången som jag varit så långt upp i vårt avlånga land och det var i sig en trevlig upplevelse.
Noterat av Lilian Bressler

2016-03-10

Region Sydvästra

Dansstugan i Götene den 10 mars samlade över 70 seniordansare från dansgrupperna i Götene, Mariestad, Skara, Tidaholm, Hjo och Falköping.
Det dansades enkla och lite svårare seniordanser från äldre material med väl inövade danser men också nya danser från nordiska träffen 2015.
Dansarna uppskattade blandningen av danser och tyckte det var roligt att pröva nya danser, som naturligtvis inte får vara för svåra. För det mesta gick det bra men vid några tillfällen fick dansen avbrytas för förnyad genomgång av stegen i dansen. Vid 16-tiden hade man hunnit med att dansa 24 danser och dansen kunde avslutas när det var som roligast och återvända hem trötta med nya erfarenheter som seniordansare.

Hans-Erik Lundkvist

2016-04-16

Region Sydvästra

Seniordansens Dag i Björneborg.
Den 16 april hade nästan 40 danssugna seniordansare sökt sig till Folkets Hus i Björneborg. Helt traditionsenligt är det paret Pedersen som står för värdskapet; Roger leder danserna på ett förtjänstfullt sätt när han blandar äldre och nya danser och ser till att alla förstår hur man skall ta stegen för att det ska bli rätt. Redan vid ankomsten till parken hade Lilian kokat kaffe, dukat upp med hembakat kaffebröd och när det var dags för lunchrast hade hon ställt fram en välsmakande sallad, som dansarna kunde köpa till låg kostnad. Vid 16-.tiden kunde glada och nöjda men trötta seniordansare återvända hem till dansgrupperna i Degerfors, Karlskoga, Askersund, Mariestad, Örebro, Kungsör med flera orter, inspirerade att ta upp nya danser i sina respektive grupper.

Hans-Erik Lundkvist

2016-04-16

Region Sydvästra

Seniordansens Dag i Björneborg.
Den 16 april hade nästan 40 danssugna seniordansare sökt sig till Folkets Hus i Björneborg. Helt traditionsenligt är det paret Pedersen som står för värdskapet; Roger leder danserna på ett förtjänstfullt sätt när han blandar äldre och nya danser och ser till att alla förstår hur man skall ta stegen för att det ska bli rätt. Redan vid ankomsten till parken hade Lilian kokat kaffe, dukat upp med hembakat kaffebröd och när det var dags för lunchrast hade hon ställt fram en välsmakande sallad, som dansarna kunde köpa till låg kostnad. Vid 16-.tiden kunde glada och nöjda men trötta seniordansare återvända hem till dansgrupperna i Degerfors, Karlskoga, Askersund, Mariestad, Örebro, Kungsör med flera orter, inspirerade att ta upp nya danser i sina respektive grupper.

Hans-Erik Lundkvist

2016-04-24

Region Sydvästra

Den 17:e och 24 april hade vi seniordans med tillsammans med invandrare från Syrien. Det kom ca. 25 st i ålder mellan 5 år och upp till pensionärer, både flickor och pojkar. Det var mycket lärorikt för oss alla. De lärde sig bl.a. ” Glada Ringen” och en sittdans. De visade också oss danser från sitt land, både på film och på plats. Förhoppningsvis ska vi fortsätta till hösten.


Dansarna i HJO / Lennart Hagberg

2016-05-06

RoundDance

Round Dance-kurs har hållits i Gysinge 2-6 maj 2016. På kursen var det 22 deltagare från Norge och Sverige.
Man vill fortsätta till hösten vecka 47 då fler svenskar är välkomna. Vi kommer då att repetera en del från grundkursen och även dansa nya rytmer  från Phase III, där det kommer Rumba , Cha-Cha och Jive. Kursen är alltså från Phase I-III

2016-05

SSDF

Styrelsemöte i Peking.
Styrelsen har haft möte i Peking där vi bodde på ett vandrarhem, som heter ABOVE och där man hade kristallkronor i taken. Tjusigt!!
PS. Hoppas ni förstår att vi varit i Norrköping, som i mannamun kalls för Peking.

 

2016-03-18

Region Södra

I Skåne har Christina L Ekholm haft en grundkurs i Vagnslidret i Hässleholm. Tredje dagen avslutades i samband med en dansstuga då man fick vara med och instruera. Allt med gott resultat.

DSC_0111_2.JPG
Från vänster: Gerd Brifelt, Skövde, Margareth Andler, Tidaholm, Gertil Lozell, Hässleholm, Lena Weman, Södra Sandby, Gunnel Magnusson, Hässleholm, Inger Nilsson, Örkelljunga, Elena Kiiskinen, Trelleborg och Astrid Gustafsson, Sandhem.

Christina Lundahl Ekholm.

2016-04-28

Region Södra

Den 28 april anordnade region Syd Skåne, Seniordansens Dag i Trelleborg
Det var deltagare från Örkelljunga, Hässleholm, Ystad, Eslöv och Trelleborg
Vi dansade på förmiddagen till 11.30. under ledning av Ann-Mari Olsson, Elena Kiiskinen och Christina L Ekholm. Då vi fick hjälp av tre damer på scenen ; Gertrud Rosholm, Gun-Britt Odell och Gull-Britt Tegnér att dansa sittdanser. Två av damerna har varit med och dansat seniordans förut, men dansar nu enbart sittdans.

Efterlunchen kom två välbekanta musiker ; Fredrik Andersson, dragspel och Göran Nilsson och spelade seniordanser, som vi dansade till. Det är något visst att dansa till levande musik!
Efter kaffepausen och lottdragning dansade vi en stund till och sedan var det åter dags att ta farväl till varandra. Vi önskade varandra en skön sommar och ser fram emot en dansant höst.Christina Lundahl Ekholm.

2016-04-21

Region Sydöstra

Den 21 april 2016 anordnades Seniordansens Dag i Hjulsbro på Landerydsgården. Deltagare från Seniordansarna i Åby, Norrköping, Finspång och Linköping.
Vi blev 41 personer inklusive 7 ledare. Förra året var vi på Landerydsgården också och firade Seniordansens Dag. Det goda ryktet har spridit sig att det är roligt att  vara där och dansa tillsammans med trevliga människor. Så deltagandet har ökat i år. Lokalerna är anpassade för dans och vi får nybakade bullar till förmiddagens fikastund.
Vi lyckades inte få till något speciellt kulturellt inslag som man egentligen ska ha på en seniordansdag. Men det blev många danser av olika karaktärer. Vi provade  även på några av de lite med komplicerade danserna både från 2013 och 2015. Det är så bra när vi är flera ledare som kan hjälpas och visa deltagarna.
Mitt blomster och chokladlotteri blev uppskattat och inbringade ett bra tillskott till SSDF.
Jag tackar Maggan Fransson och Majken Wallin för jättebra hjälp att leda danserna tillsammans med mig.
Jag önskar alla seniordansare och seniordansledare en skön sommar. Några av oss kanske ses på dansveckorna runt midsommar på GysingeHälsningar från

Lilian Bressler, seniordansledare i Finspång

2016-06-10

Region Nedre Norrland

Den 10 mars hade vi ledarträff på Valhalla Sandviken
Vi var 20 glada dansledare som pratade om  olika
danser och vi har ju ett stort utbud av mycket trevliga
danser tyckte vi alla
 
 Seniordansens Dag som blivit en tradition hade vi den
23 april på Valhalla Sandviken med lottförsäljning och ett
mycket bra dansprogram vi dansade över 20 danser vi
var ca 50 deltagare som hade trevligt
 Önskar er alla en skön sommar så vi kan komma tillbaka
med nya krafter

 Ann-Mari, Annelise, Laila & Solveig

2016-04-23

Region Uppland

Våren har varit väldigt intensiv, den började redan i januari, februari, då vi slutförde grundkursen. Det var 5 stycken engagerade elever, som sedan blev nya dansledare.
Lördagen 20 februari var det dags att lära sig flera danser från NT 15. Till Björklinge kom 27 st som ville ta del av kursmaterialet där det finns några verkliga favoriter bland danserna. Det blev ytterligare en dag, 24 april. med danser från NT 15, då på Granitvägen i Uppsala. Den lokalen är ljus och fin och dessutom finns det möjlighet att köpa lunch för 50 kr. 
Lördagen den 9 april träffades vi i Uppsala för en ledarträff med mycket skratt och bra danser. Det är väldigt stimulerande att träffa andra dansledare och utbyta erfarenheter under så trevliga former.
Lördagen den 23 april var det så dags för "seniordansens dag". Ungefär 50 stycken glada dansare kom och hade en trevlig dag tillsammans i Björklinge. Under förmiddagen hade vi förmånen att få dansa till levande musik av Anders och Roffe och det var en ny upplevelse. Tack till alla som hjälpte till och gjorde dagen så lyckad och stort tack till Anders och Roffe.
Tack för en trevlig vår
hälsar

Annika, Barbro & Anita

2015-04-23

Region Södra

Torsdagen den 23:e april hade vi seniordansens dag i Hässleholm. Det var en trevlig tillställning med ca. 95 deltagare.
Ett stort tack till alla ledare som hjälpte till att leda danser. Ett speciellt tack till Gun-Britt Nilsson, som ordnat med den trevliga lokalen `Vagnslidret`
tillhörande Hässleholmsgården och till hennes dansare som hjälpte till att sälja lotter till ett blomsterlotteri. Överskott från lotterier är alltid tacksamma att lämna över till vår kassör i SSDF. Det kom deltagare från Älmhult, Örkelljunga, Malmö, Ystad, Glemmingebro, Hässleholm, Höör, Skurup och Kristianstad.
En skön sommar tillönskas alla seniordansare!

Christina Lundahl Ekholm.

2015-04-11

Region Sydvästra

Den 11 april var det åter dags att ha Seniordansens dag i Björneborg.
Det var lika trevligt som vanligt.
Det dansades flera trevliga danser som Tennessee wig walk, sicilian circle,
glada ringen, seniorbuggen m.m.
Mellan danserna åts det sallad o fika.
Det var 38 dansare ifrån Örebro, Askersund, Mariestad, Lidköping, och Kalskoga.
Roger Pedersen säger tack till alla dansare som gjorde dagen så fantastiskt.
Vi hoppas på att vi kan ses till hösten igen för att få dansa och ha trevligt igen.
Alla dansare hälsas välkommen till dansstugan den 7 november

Många sommartrevliga hälsningar Roger o Lilian-M Pedersen.

2015-04-23

Region Sydvästra

Trots det fina vårvädret hade många dansare sökt sig till Lidköping den 23 april för att dansa seniordans från klockan tio till sexton. Det dansade gamla välkända och nya danser och alla dansade efter bästa förmåga. Duktiga dansledare från Skara Lidköping, Mariestad, Tidaholm och Falköping instruerade så att alla kunde hänga med trots att några dansare var nybörjare. Dagen avslutades med dragning på blomsterlotteriet och många kunde därför glädja sig åt en eller flera Pelargonior att ta hem till trädgårdsplanteringen.

Hans-Erik Lundkvist

2015-03-19

Region Sydvästra

Den 19 mars var det dansstuga i Folkets Park i Tidaholm. Ing-Britt Tidqvist kunde hälsa ett 90–tal dansare välkommen till en välskött och trevlig park. Det hade varit ännu bättre om lokalen varit uppvärmd men efter några danser var alla varma och nöjda över att det inte var för varmt. Det dansades många välkända danser men vi prövade också några nya danser från ISDC-13 Jag är säker på att dansarna från Hjo, Tidaholm, Mariestad, Lidköping, Skara och Falköping gärna återkommer till Tidaholms Parken för nya bravader på dansgolvet

Hans-Erik Lundkvist

2015-04-18

Region Sydöstra

Seniordansens Dag i Region Sydöstra Östergötland den 18 april  2015, genomfördes i  Landerydsgården, stadsdel Hjulsbro med postadress Linköping. Vi samlades ca 10,00 och började dansdagen med kaffe och hembakat bröd.
Vi blev 32 dansare varav 14 personer kom från Hjulsbrotrakten. Det blev många danser under dagen. Tex. Tarantella och As time goes by från 1994. Sen plockade vi danser från olika både Nordiska träffar samt ISDC-träffar. Där fanns vackra Sommarminnen, Tuppens polka, samt ett urval från 2012 och 2013.
Lotterier inbringade ett välkommet tillskott till SSDF:s kassa.
Efter flera timmars dans med trevligt lunchuppehåll så avrundade vi dagen med några fina och avslappnande valser.
Jag vill tacka Majken och Inga-Stina för välordnat arrangemang samt deras hjälp att leda några danser. Ragnhild bjöd på gott fikabröd och hon och jag hjälptes också åt att leda danser. Det blev en lyckad seniordansdag. Tyvärr blev det inga bilder tagna trots att min kamera var med.

Lilian Bressler

2015

Region Sydöstra

Vi har haft en dansstuga på Borgholm , Öland för en liten men trogen skara.

Svea och Erling

2015

Region MellanÖstra

Lördagen 28 februari hade vi en intensiv repetitionsdag av ISDC 13, vi var 20 st,
som efter flera kursdagar börjar hitta och kunna våra favoriter bland
de 28 danserna.
Lördagen den 28 mars träffades 20 glada dansledare i Kungsängen
för en dag med trevlig samvaro och roliga danser.
Lördagen den 25 april hade vi årets "seniordansens dag". Ungefär 55 stycken glada
dansare kom och hade en trevlig eftermiddag tillsammans i den trevliga lokalen i Björklinge. Tack till alla som hjälpte till och gjorde dagen så lyckad.

Tack för en trevlig vår

hälsar Annika och Anita
2015

Region Nedre Norrland

Seniordansens dag i Kungsgården, humöret på topp.
Vi dansade många olika danser, 11 ledare och 34 övriga.
Lottförsäljning.  Tack alla som ställde upp

Ann-Mari, Annelise, Solveig, Laila.

2015

Från Region Nordöstra - Uppland

Lördagen 28 februari hade vi en intensiv repetitionsdag av ISDC 13, vi var 20 st,
som efter flera kursdagar börjar hitta och kunna våra favoriter bland
de 28 danserna.
Lördagen den 28 mars träffades 20 glada dansledare i Kungsängen
för en dag med trevlig samvaro och roliga danser.
Lördagen den 25 april hade vi årets "seniordansens dag". Ungefär 55 stycken glada
dansare kom och hade en trevlig eftermiddag tillsammans i den trevliga lokalen i Björklinge. Tack till alla som hjälpte till och gjorde dagen så lyckad.

Tack för en trevlig vår

hälsar Annika och Anita
2014-10-30

Dansstuga i Region Sydöstra - Finspång

TORSDAGEN den 30 oktober 2014 hade vi Dansstuga i Finspång. Vi hyrde IOGT-s  lokal för 500:--. Där finns Finspångs bästa dansgolv, det sägs att det är bland de bästa dansgolven i Östergötland, tro`t om ni vill. Men det gick fantastiskt bra att dansa där. Tyvärr blev vi inte så många av olika anledningar, tex sjukdom, fel veckodag m m, Dagarna innan såg det ut som vi måste ställa in dansstugan, men i sista stund så kunde vi genomföra den. Med skänkta vinster från oss ledare så sålde vi en lottring med 100 lotter i alla fall, ”ren vinst så att säga” på den ringen.
Vi ledare från Norrköping,  Åby, Linköping och Finspång varierade utbudet på danser så det blev en trevlig dag tillsammans.

Lilian Bressler, Finspång

2014-midsommar

Midsommar på Gysinge

Det var för oss ett nytt sätt att fira midsommar. Vi åkte till Gysinge, där SSDF och PRO:s folkhögskola hade en samverkanskurs. Vi var dansare från Lettland, Österrike, Norge och Sverige. Det var inte bara dans. Blommor och blad skulle plockas till majstången, som vi klädde midsommaraftons förmiddag. Det var en fröjd att se med vilken inlevelse alla deltog. Efter lunch åkte vi till Koversta Gammelby för att delta i ett traditionellt midsommarfirande.
Där framförde vi inför en stor publik ett inövat dansprogram med danser från respektive länder. De flesta av oss var klädda i folkdräkter.
Midsommardagen hade vi en dansstuga i Koversta loge, där även andra seniordansare deltog. På söndag gjordes en utflykt till vackra platser i Dalarna, bl.a Rättvik, Tellberg och Naturum i Siljansnäs.
Måndagen var en avsked-och hemresedag, då vi uttryckte en förhoppning att ses igen. Kanske blir det i Lettland.
Det blev en mycket trevlig midsommar tillsammans med våra nya vänner
Svea och Erling


Brygghuset och badhuset på Gysinge i solnedgång. Foto: Monika Schraith


Kransbildning midsommarafton. Foto: Monika Schraith


Vacker midsommarbrud. Foto: Monika Schraith


Deltagare från Norge , Lettland och Österrike i Koversta midsommarafton.
Foto:Monika Schraith


Dansare från Lettland och Norge. Foto: Monika Schraith


Österrikare framför midsommarstången. Foto: Monika Schraith


På vandring över de gamla järnvägsbroarna över Dalälven. Foto: Monika Schraith


Några intog lunch ute i det fria vid Tällberg. Foto: Monika Schraith


Christina, Laimdota och Svea tillsammans i Koversta midsommarafton. Foto: Maija Fedoruskina


Hans-Erik, Christina och Else-Britt tackades för ett bra arrangemang på Gysinge midsommar 2014. Foto: Maija Fedoruskina

2014

Rapport från Seniordansens Dag i Slimminge Bygdegård i Skåne.

Slimminge Bygdegård ligger naturskönt mellan Skurup och Veberöd i sydöstra Skåne. Vi var ca 60 personer , som samlats för att dansa en hel dag. Dansundervisningen hade vi delat upp mellan Sonja, Laila, Mariann, Birgit, Ann-Mari och Christina, vilket fungerade bra. Fram till 11.45 hann vi dansa 12 danser och därefter dansade en grupp från Malmö ”Feuerfest”. Efter lunchpaus blev det en stor överraskning då Sonja och Laila tillsammans med 4 andra sångare och en dragspelare framförde skånska sånger. Mycket trevligt!
Vi hade ett blomsterlotteri med 25 vinster och alla  blommorna blev avhämtade.


Foto: Christina Lundahl Ekholm

Ett stort tack till alla dansledare, som tagit med sina dansare till denna tillställning och tack till övriga dansare för att ni ställde upp och dansade , köpte lotter och gjorde dagen trevlig.


Foto: Christina Lundahl Ekholm

Trevlig sommar önskar dansledarna
Christina L Ekholm

2014-05--11--15

Round Dance på Gysinge

På PRO:s folkhögskola i Gysinge genomfördes en Round Dance- kurs
För övade RD-dansare 11-15 maj. 20 deltagare från Norge, Finland och Sverige jobbade hårt med TS,CH, RB och W. Flera nya figurer förekom och även en del olika tempi, som gjorde danserna mer kluriga att dansa. Roswitha Beil, Tyskland, hade satt samman materialet, som var utan cues och de dansdeltagare, som ville fick pröva på att cua danserna. Då en dansfigur ( här Umbrella Turn) kan dansas på fler än ett sätt, kunde Roswitha Beil, via E-mail, räta ut frågetecknen, som fanns angående denna figur just i Rumba-rytm.

Chistina L Ekholm


Foto: Christina Lundahl Ekholm

2014-04-03

Dansstuga i Kville Bohuslän

Den 3 april anordnades det för första gången en dansstuga i Kville. Ett 60 tal dansare hade sökts sig till Bygdegården för att dansa till väl in-övade danser men också stifta bekantskap med några nya danser.
Seniordansledarförbundets ordförande Anna-Lisa Holm Bergh och kassören Else-Britt Lundkvist hade rest till Kville för att informera om förbundets verksamhet och hjälpa till med genomförandet av dans-stugan. Dansledarna Margit Bäckström och Anita Hakeröd ansvarade för instruktionen till flertalet danser och såg till att alla kunde hänga med och ha roligt.

Hans-Erik Lundkvist

Foto: Hans-Erik Lundqvist

2014-03-06

Dansstuga i Skara

Dansstugan i Folkets Park Skara genomfördes den 6 mars med ett 90 tal dansare från Mariestad, Skara, Lidköping, Falköping Tidaholm och Hjo. Det dansades Texasschottis, Trio-Mixer med flera enkla seniordanser men också en och annan ny dans från de senaste årens Nordiska och Internationella träffarna. Stämningen var god och alla tyckte att det var roligt att komma tillsammans för en hel dags dansande.

Hans-Erik Lundkvist

Foto: Hans-Erik Lundkvist

2014-04-24

Seniordansens dag i Falköping

Den 24 april genomfördes seniordansens dag i Folkets Park Falköping. Ett 70 tal dansare från näraliggande dansgrupper samt dansare från Bohuslän hade sökt sig till Falköping för att dansa lätta och en och annan lite svårare seniordans. Dansledarna Anna-Lisa Holm Bergh, Ing-Britt Tidqvist, Lennart Andersson och Lennart Hagberg såg till att alla kunde hänga med i danserna och trivas på dansgolvet

Hans-Erik Lundkvist


Foto: Hans-Erik Lundkvist

Foto: Hans-Erik Lundkvist

2014-04-12

Seniordansens dag i Björneborg

Den 12 april ansvarade paret Pedersen för genomförandet av senior-dansens dag i Björneborg. Roger instruerade danser och såg till att rätt musik var laddad i CD-spelaren. Ett 40 tal dansare från Degerfors, Örebro och Askersund lyssnade på instruktionerna och försökte efter bästa förmåga att genomföra danserna. Alla var glada och berömde den duktiga dansledaren. Lilian såg till att gott kaffe med fikabröd var uppdukat när dansarna anlände till Folkets Hus. Hon ordnade också så att alla som ville köpa god sallad med tillbehör hade möjligheter till det. Efter en hel dags dansande kunde trötta och nöjda dansare tacka paret Pedersen för ett väl genomfört arrangemang och vända åter till hemmet.

Hans-Erik Lundkvist


Foto: Hans-Erik Lundkvist

2014-05-21

Dansträff i Åseda Folkets Park

Det var seniordansarna i Åseda, som anordnade träffen med inbjudna dansare från ytterligare tre seniordansgrupper, som är verksamma inom kommunen. Lars-Ove eller Lasse kallad ledde danserna med den äran. I en paus bjöds det på kaffe och hembakat bröd. Erling Och jag var också ditbjudna. Det var riktigt kul att få vara med utan att behöva leda det hela. Bara dansa och ha roligt! Det var en strålande varm dag, men ingen klagade. Alla trivdes.
Tack för att vi ficka vara med!

Svea och Erling


Foto: Hans-Erik Lundkvist (från Seniordansens dag i Björneborg

2014-04

Dansstuga i Norrhult

Mitt i glasriket en vacker aprildag genomfördes en dansstuga i K-märkta Folkets Hus i Norrhult. Dansare från Kronoberg, Blekinge och Öland hade samlats. Det blev en lyckad dag. Att alla trivdes, märktes på hur glada alla var och att de verkligen gillade att dansa seniordans. Våra ledare hjälptes åt att leda danser. Programmet var varierande med olika svårigheter och uppställningar. Varma och trötta tackade vi varandra och såg samtidigt fram emot att åter få träffas.

Erling och Svea

Foto: Erik Fransson

2014-04-24

Seniordansens dag i Östergötland

Den 24 april 2014 var det åter dags att ordna Seniordansens dag i Östergötland.  Denna gång samlades vi i Skärblackas Folkets Hus.
Gunn- Britt Törnkvist skötte kassaskrinet och såg till att de som skulle betala gjorde det. Vi blev 50 personer, där ingick 6 seniordansledare. Vi dansade  danser från flera av  de nordiska dansträffarna samt en dans från 2013 där Majken och Inga-Stina från Linköping  tålmodigt försökte  att lära oss en jättefin  vals.  Maggan från Åby visade upp ”över stock och sten” med några av hennes dansare, så vi fick se hur den ska dansas.
Jag säger ett  hjärtligt tack till alla ledare som hjälpte till, det var Mona Bergman, Motala, Maggan, Åby, Ragnhild och Lars-Arne, Norrköping och Lars, Finspång. Dessutom vill jag tacka alla glada dansare som hjälpte till att förgylla dagen i Skärblacka.

Lilian Bressler

2014

Våren 2014 Stockholm Uppsala

8-9 feb, 1 mars anordnade vi i Uppsala en kurs i ISDC 13. Vi var 16 st dansare, som dansade igenom det digra ,materialet och var ganska trötta men nöjda när vi åkte hem.

Dansledarträffen den 5 april, i den trevliga lokalen på Servicehuset i Kungsängen blev väldigt lyckad. Vi var 19 glada ledare, som träffades. Först bjöd Inger på gott kaffe innan vi tog itu med programmet, som bestod av dans, information och diskussioner om danser till Seniordansens dag och höstens program.

Vårens Seniordansens dag ägde rum 26 april på Arena Rotebro. Vi blev nästan 50 glada dansare, som dansade både gamla och nya danser. Det är en trevlig möjlighet att träffa både nya och gamla vänner och utbyta erfarenheter.
Stort tack till alla ledare, som hjälpte till att leda danserna, som var både lätta och svåra, kända och okända.

Sommarhälsningar från
Arbetsgrupperna i Stockholm och Uppsala

2014-04-26

Seniordansens dag i Rotebro

Det var en trevlig samvaro med ett 40-tal danslystna från
Stockholmstrakten, Uppsalatrakten och Dalarna som den 26/4 närvarade och
gladde sig åt ett varierat och trevligt utbud. Dansen genomfördes på ett
utmärkt och professionellt sätt, och vi tackar Åke och Anita m. fl. för
det nedlagda arbetet.
Vänliga hälsningar

Jan Eriksson

Foto: Christina Lundahl Ekholm