Seniordans:

Uppdaterat
2018-09-27Länkar

Arkiv sidanHistorik

Läs om Seniordansens historia.


Efter ledarutbildningen i september 2016, så är vi nu 7 ledare som kan hjälpas åt att leda seniordansen i Värmdö med två träffar i veckan. Sommardansen på utebanan börjar onsdagen den 30 maj och pågår varje onsdag kl.10.00-11.30 t.o.m. 25 juli.Välkomna.

Värmdö Seniordansare
Lennart Karlsson
Mobil 070-966 55 15

 


Seniordansgrupp i Uppsala. Annika sjöberg är ledaren. Det är totalt 33 dansare i gruppen. Alla dansdeltagarna har önskemål om att få komma ut på SSDF:s  hemsida.

Fotot är tagit den 15 okt.2015  Fotograf Elisabeth Schütt

Med vänlig hälsning

Elisabeth Schütt

 

NORDISKA TRÄFFAR INOM SENIORDANSEN

Det startade 1994 på Åland, då vi året innan 1993 varit i Belgien på en Internationell Seniordanskongress. Från denna Kongress plockade Finland, Danmark och Sverige ut 20 danser, som spelades in i Sverige för att användas 1994 på Åland. Norge hade vid denna tidpunkt ännu inte bildat ett seniordansförbund, men var på gång.
Vi beslutade att ha dessa träffar vart tredje år och rotera runt i de nordiska länderna. Det blev således Finland 1994, Danmark 1997, Norge 2000, Sverige 2003, Finland 2006, Danmark 2009, Norge 2012 och Sverige 2015.
Om Sveriges Träff 2015 vill vi berätta lite grann.
SSDF utsåg en arbetsgrupp bestående av Kerstin Ersson, Hans-Erik  Lundkvist, Else-Britt Lundkvist och Christina Lundahl Ekholm.
Första mötet för alla länderna hade vi i oktober 2013 i Sverige med två representanter från varje organisation. Utifrån de överenskommelser vi hade, började vi i arbetsgruppen att jobba.
Det skulle väljs 4 danser med bra musik, som antingen fick nyinspelas eller tas från redan inspelade skivor. Alla länderna har 4 danser var och måste själva söka licenser för dessa. Licenserna ska betalas av dem som sätter samman och ger ut plattan till seniordansförbundet. I detta fall  Skåneton med hjälp av Tony Juell. Vi får även betala licenser för musiken som finns på DVD- inspelningar av våra danser. Således måste vi få veta hur många CD:s resp. DVD :s länderna vill ha.
Länderna blir tilldelade en kvot för antalet deltagare per organisation. Är det inte fullt i ett land delar vi ut till dem som har kösystem för deltagande.
Den 2-7 augusti 2015 genomförde vi NT-15 med ca. 150 deltagare i Östersund
Vi var väldigt glada att vi fått 4 musiker från Skåne; Sweedz, att spela för oss vid 4 tillfällen under veckan bl.a. i Brunflologen på Jamtli i Östersund. Det är helt underbart att leda danser när hela golvet ”kokar” av glada dansare och musiker som dansar samtidigt som de spelar.
Under veckan har varje land haft totalt 3,5 timmar på sig att lära ut sina danser. Ibland var det enkla danser, ibland lite svårare, men med tålamod går allt vägen.
En kväll dansade vi svenska sånglekar blandat med gammaldans. En annan kväll blev det Round Dance.
Vi tyckte att vi behöver lite mer stimulans för knoppen och hade därför bjudit in Ole Moe från RGRM. Gå gärna in på deras hemsida och titta vad det är. (www.rgrm.se )
Ole lät oss pröva på i 2 timmar med lite sångpauser mellan varven  för att vi skulle vara fullt koncentrerade under övningarna.
En avslutningskväll med Jämtländsk buffé och dans till Sweedz med både modernt och seniordans blev en lyckad avslutning på NT-15.
Tack till alla deltagare från Norge, Danmark, Finland, Österrike och Sverige som sett till att vi haft att göra de senaste två åren. Vad ska vi göra nu ? Dansa seniordans naturligtvis!     Vi lämnar över stafettpinnen till Finland och önskar lycka till.

Extrerna länkar av evenamanget:

http://www.op.se/jamtland/ostersund/pensionarer-dansar-loss

http://www.svt.se/nyheter/regionalt/jamtland/nordisk-seniordans-ledartraff-i-ostersund

 

Det var trångt på logen, men dansa gjorde man.

T.o.m. samba dansades i logen

Sweedz i aktion i logen

Sweedz i närbild. Maria, Martin, Manfred och Fredrik.

Pausvila för Kerstin, Anna-Lisa, Ann-Mari & Gun-Britt.

Det gäller att hålla rätt på fötterna.

Ibland krävs koncentration.

Dansen i full gång på OSD.

Kerstin Carlsdotter tog han dom en finsk grupp.

Svea Österlund tog hand om Danmark.

Kassar som ska delas ut.

Ransäter

Klicka för att se dansseminarium i  Ransäter sommaren 2011

Avslutade Seniordansaktiviteter 2012

Se Aktiviteter 2012

Seniordansuppvisning lördag 30 juni 2012 vid Jungruveckan i Ljusne

Seniordansarna i PRO Ljusne under ledning av Sixten Forsberg gjorde ett bejublat framträdande under den pågående Jungfrukustveckan.
De 16 dansarna började med seniorbugg, sedan blev det i tur och ordning Familjevals, Stompen, Tippkreis, Mexikan schuffle, Elvis, Side by side och Skepparschottis.

Till en början såg det ut som det skulle bli en blöt tillställning men regnet upphörde fem minuter innan och solen behagade titta fram. Det bidrog starkt till ett lyckat framträdande med bra reklam för Seniordans.

Karl Brodin

Karl och Christina Läs om Dansstugan i Söderhamn 10 juli 2011

Tidningsreportage om seniordans

Dagbladet i Sundsvall se reportage Dagbladets Internetsida

Folkbladet Svängig kväll i dansstugan