Seniordans:

Uppdaterat
2021-03-22Länkar

Arkiv sidanI arkivet sparas en hel del material som funnits under andra flikar. Materialet behåller vi i fem år (årtalet gäller) SSDF förbehåller sig rätten att gallra.

Historik

Läs om Seniordansens historia.


2021-02-07

Allt julpynt är undanlagt i lådor, julgardiner och annat också. Har fått signaler om att det i syd plockats snödroppar (visst är de vackra i ett snapsglas?) och i norr är det fortafarande 1,5 m snö – åter igen ett bevis på att att Sverige är ett avlångt land…

Hoppas ni alla sluppit och slipper corona! Eländet håller oss i sitt grepp och hindrar att ha någon som helst verksamhet. Hoppas de där kuverten med kallelse till sticken kommer snart att dimpa i alla våra brevlådor!

Jag vill påminna om årsmötet den 6 mars kl 11.00. Ett telemöte måste det bli på grund av gällande restriktioner. Alla medlemmar är välkomna att delta, men enligt stadgarna är bara de aktiva medlemmarna röstberättigade. För att delta, måste man anmäla sig per mail till mig (alina@maric.se) senast 20 februari.  Jag kommer att skicka ut möteshandlingarna,  telefonnummer och kod till alla som anmält att de vill delta. Det är enkelt: du ringer upp telenumret och anger koden – och så är du med i mötet. Det är kostnadsfritt för deltagarna!

Årsmötets agenda lägger vi också ut på  vår hemsida: www.seniordans.se.

Och självklart kommer vi att lägga ut en rapport från årsmötet på samma ställe.

I väntan på kuvertet med vaccinationsdatum

Alina Maric, ordförande

2020-12-14

Kära Seniordansare!

Årets högtider har tagit andra former. Vi får allt strängare order (fast det officiellt heter rekommendationer) om att hålla oss isolerade, att inte umgås, att inte handla att… i all oändlighet. Det verkar inte finnas någon ände i denna pandemi, även om vi nu kan se fram emot vaccinering som förhoppningsvist kan återställa livet till det mer normala.

För någon vecka sedan skickade vi (styrelsen) ett medlemsbrev till alla aktiva medlemmar med information av olika slag. Inte särskilt munter läsning, men verkligheten motsvarar inte alltid våra förväntningar. Hoppas ni läser brevet och antingen anmäler er närvaro vid årsmöte den 6 mars, eller redan nu använder er av er rättighet att rösta.

Årsmötet kommer att organiseras som medlemsmötet i oktober, d.v.s. som telekonferens, då det tyvärr inte är möjligt att ha ett klassiskt möte där vi kan mötas fysiskt. Hoppas att deltagandet i årsmötet blir minst lika gott som vid mötet i oktober!

Gå också in då och då på SSDFs hemsida (www.seniordans.se) där vi kommer att publicera alla viktiga meddelanden och där vi också kommer att publicera mötesagenda och senare ett referat från årsmötet.  (Revisorsberättelsen och andra papper till årsmötet kommer vi att skicka i tid elektroniskt till dem som anmäler sig till årsmötet).

Men: nu har vi några helger framför oss.
Hela styrelsen önskar alla medlemmar och sympatisörer en skön jul, fri från covid och andra olägenheter och tillönskan om ett bättre nytt år där vi får återgå till det normala!

Alina Maric, ordförande

Beskrivning: Macintosh HD:Users:alinamaric:Dropbox:Camera Uploads:2020-12-09 21.44.42.jpg

2020-11-03

Kära Dansvänner från norr till söder!

Det är mörkt, mörkt och mörkt och vi får fortfarande inte dansa. Tvärtom, har det blivit fler och fler regioner som fått särskilda restriktioner och jag hoppas att vi alla tar dessa förmaningar på fullaste allvar!

Hoppas det är fler än jag som är optimister.  Detta elände kan ju inte hålla på i evigheter, eller hur?

Fram tills vi får återgå till normala omständigheter hoppas jag att vi håller kontakt med varandra - det finns många sätt att höras av på.  Kanske till och med ta en promenad (med bibehållet avstånd!) med någon som bor på nära håll. Och ta några danssteg på gångvägen? Jag vet flera som har startat tele-kedjor där man ringer sina danskompisar en gång i veckan.  Och maila går fort.

Ja, vi är ett tekniskt släkte. Tänk vad fort utvecklingen gått. När min generation (jag är fyrtiotalist) skulle söka jobb skrev vi in ”körkort” i vårt CV – det gav ett plus. Kunde vi knacka något på ”data” så var vi närapå experter. Och idag är dessa saker mer än standard. Man skriver inte ens upp sådant, det är självklart att vi kan! Och som vi skickar bilagor, kopplar upp oss i diverse nät… och skickar små filmsnuttar till varandra via olika stora och små appar hittan och dittan…

Har ni något kul att dela med er, hör gärna av er! Vi kan tipsa varandra på intressanta danser, och dela med oss om exempelvisst de små, ”tricksen” där vi gjort corona-anpassningar.  Skriv!

Med förhoppning om att vi snart skall få andra, positivare besked,

 

Alina Maric, ordförande

2020-10-08

Kära Dansvänner!

Och så blev det oktober, en månad då naturen byter om från grönt till gult och rött och guld och…. Vilka färgkombinationer!!!!

Corona håller fast oss i sitt grepp och fortfarande gäller «bullan» att inte ha någon verksamhet. Jag har från olika håll och kanter fått veta att det har pågått en hel del verksamhet utomhus på dansbanor och andra scener lite varstans ute i vårt avlånga land.  Men nu flyttar en och annan grupp in där ledarna bedömt att man kan hålla avstånd, där danserna är Corona-anpassade, där man är noga med avstånd, där turerna är omgjorda och där handspriten flödar. Snälla, snälla, var rädda om er alla! Har vi hållit ut så här så tar vi väl sats och tar även den andra halvleken, eller hur?

 Den 17 oktober är det medlemsmöte, även det Corona-anpassat. Mötet sker som telekonferens. Alla aktiva medlemmar (för det är bara de som har rösträtt) har fått information och en del har anmält sitt deltagande. Vi har en viktig fråga att ta upp, det handlar om SSDFs framtid. En del (av de aktiva) har hunnit poströsta, de övriga kommer att rösta under medlemsmötet.

Ett referat av mötet och resultat av omröstningen kommer på hemsidan under Aktuellt-fliken.  

Önskar å hela styrelsens vägnar en fin och corona-fri höst!

Alina Maric, ordförande


Beskrivning: Macintosh HD:Users:alinamaric:Library:Containers:com.apple.mail:Data:Library:Mail Downloads:008C9904-7D94-4546-B756-4AEB5113087E:IMG_3059.JPG

2020-08-26

Hej kära Dansvänner!

Sommaren dansar ut och en ny tid börjar med kantareller, aronia, kvitten och skördar avhemodlat. Som vanligt vid den tiden. Det som tyvärr också fortsätter ”som vanligt” äratt pandemin fortsätter. Myndigheterna gläntar på en och annan restriktion men för riskgruppen – som vi alla tillhör – är det inget annat än fortsatt karantän året ut som gäller.

Alltså: inga aktiviteter inom SSDF under hösten!!!  Ställ in alla dansstugor, seniordansensdag och allt annat som skjutits upp sedan i våras. Vi tar inga risker!

Något annat: jag har för några dagar sedan skickat utviktig  information från styrelsen till alla aktiva medlemmar. Per mail till alla som vi har mailadresser till och med vanlig post till de övriga. Hoppas ni fått den, läst och begrundat och svarar innan 1 oktober.

Titta under Aktuellt, senaste nytt om NT21 finns där.

Vi har planerat ett medlemsmöte till den 17 oktober. I coronatider blir det ett telemöte och dagordningen lägger vi ut i tid på hemsidan. Vill du delta, hör av dig till alina@maric.se för att få kod som krävs för att ansluta. (För att rösta behöver du vara aktiv medlem, men det är inget nytt).

Kära Vänner, trots att vi inte kan umgås och dansa som vi vill, håll kontakt på annat sätt!En dag skall vi ses och det blir som vanligt igen. Den lilla osynliga rackaren skall väl lugna ner sig någon gång – hoppas snart!

Alina Maric
Ordförande
Flower1

sommarros20

 

2020-07-12
Sommar, värme, sol, regn, grönska och prakt! Naturen visar sitt allra vackraste leende!

Vi skall fortfarande vara isolerade, men här och var har dansarna hittat nya vägar där de dansar utan att bryta mot Folkhälsomyndighetens rekommendationer. Bläddra och läs på ”Aktuellt” om hur Trelleborg gör och skriv gärna och berätta om ni också hittat en lösning på ”dans i karantäntider”.

Det är mycket som fortfarande hänger i luften vad gäller NordiskaTräffen, vi följer utvecklingen och publicerar på vår sida så fort det finns något nytt att dela med oss.

Hela styrelsen önskar alla en fortsatt glad ochfrisk sommar! Gå ut och tanka energi, följ rekommendationerna och ta några danssteg – det mår vi bra av!

2020-03-31
Verksamhetsledare och sekreterare i samspråk.

Med början i mars månad har det hänt oerhörda saker i världen och även i vårt avlånga land. Årsmötet hölls på Vilsta Sporthotell i Eskilstuna och det påverkades stort av corona - viruset. Lite anmälningar till årsmötet och så också till den workshop med Round Dance vi hade på lördagen.
Styrelsen beslutade på ett möte efter årsmötet att rekommendera alla att stoppa alla Seniordans- dagarna i april . Några dagar senare kom ett direktiv från regeringen att man inte fick samlas mer än 50 personer i en grupp.
Vi måste ju trots allt se framåt och hoppas att det lugnar ner sig med smittan inom rimlig tid. Majoriteten av deltagarna i våra grupper är ju 70+-are och med omtanke om dansarna bör vi respektera regeringens direktiv att inte samla ihop många dansare till en Dansstuga eller Seniordansens Dag innan man har gett grönt ljus.
Ann-Mari Olsson sekreterare i SSDF och jag, Christina Lundahl Ekholm, är båda med i Region Skåne och vi har meddelat att vi preliminärt ska försöka anordna en dansfest för våra seniordansare i augusti . Vi får se hur det artar sig.
Titta gärna på inbjudan från Danmark till NT-2021 på hemsidan.
Styrelsen i SSDF ser ut enligt nedan efter årsmötet:
Ordförande Alina Maric Sekreterare Ann-Mari Olsson Kassör obesatt ( sköts tills vidare av Alina Maric) Verksamhetsledare Christina Lundahl Ekholm Ledamot Grethel Jansson Suppleant 1 Kerstin Ågren Suppleant 2 Sol- Britt Burman

Vi önskar er alla en Glad Påsk
Christina Lundahl Ekholm och Ann-Mari Olsson

Sköna maj välkommen!

Det blev lite annorlunda, inga publikmängder i vare sig Lund eller Uppsala som lyssnade till körerna med vårens sånger. Inga firanden av sista april någonstans, inställt här och inställt där. Just nu skall vi 70+-arevara ”isolerade men socialiserade” dvs kunna gå ut men hålla avstånd.  Och vad bra vi har blivit på att ringa till varandra, eller hur? Kreativiteten är stor inom många områden, men att dansa seniordans utan att ses har vi ännu inte hittat någon metod för. 

Hela styrelsen hoppades att majbrevet skulle vara positivt och att vi skulle kunna meddela om att sommardanserna och annat skulle återgå till det normala. Tyvärr, INGA AKTIVITETER inom SSDF tills vi fått grönt ljus från folkhälsomyndigheten!

Som tur är får vi röra oss ute och jag brukar på mina promenader försöka ta några danssteg med en inbillad kavaljer(hemma hittar jag en villig kavaljer i min spegel – alla sätt är bra i väntan på att vi skall kunna ses och dansa på riktigt). Hoppas det blir snart.

I brist på dansbilder från er, njut av violerna som en liten rackare gör (kolla noga på bilden) och må väl!

April 2020
Kära Dansvänner!

Antagligen sitter de allra flesta av oss fortfarande i mer eller mindre påtvingad karantän pga coronaviruset.  Hoppas det inte är så att vi har folk som har fått sjukan.

Vi hann genomföra SSDFs årsmöte (tyvärr med starkt decimerad medlemsskara) innan Folkhälsomyndigheten rekommenderade ännu strängare förhållningsregler. Ber att få tacka dem som tog sig till Vilsta och ber att få tacka för förtroendet att leda SSDF två år framöver. Vill också hälsa de nya medlemmarna i styrelsen och valberedningen varmt välkomna!

Har ni varit regelbundet inne på vår hemsida (En god vana! Fortsätt!!!) så har ni sett att vi hann inte mer än fylla på med vårens dansstugor och sommardanser förrän vi fick in korrigeringar av  meddelandena och fått flytta fram aktiviteterna. Det är då vi ser att elektroniken är oss nådig. Vi kan gå in och göra ändringar när de uppkommer. Som ni vet, införde vi för ett par år sedan ett filter för publicering på sidanpga att ickemedlemmar använde vår sida för egna ändamål. Vi fortsätter med filtret. Har du något du vill få infört, ber vi dig att skicka in det till antingen Christina eller mig (våra mailadresser ser du under tex styrelsen)så förmedlar vi dem till vår duktige webmaster.

Just nu närmar vi oss Påsken. Hela styrelsen önskar alla våra medlemmar, sympatisörer och andra dansglada en riktig Glad och Frisk Påsk! Ni får inga påskägg av oss men hoppas Christinas och mitt blomsterbidrag gör er glada!

Macintosh HD:Users:alinamaric:Desktop:20200318_130953.jpg

Textruta:
På återseende! Alina Maric

 

Alina Maric
Ordförande
alina@maric.se

2020-03-16
Bästa ledare och dansare i

            Svenska Seniordansledarförbundet SSDF!

På grund av det rådande läget med coronavirus, ser vi oss nödgade att ställa in Seniordansens Dag torsdagen den 23 april på Vagnslidret i Hässleholm.
Vi ber att få återkomma i augusti med en Seniordansens Dag. Datum är ännu ej bestämt, men vi återkommer med mer information lite senare så snart det är möjligt.
Hoppas att ni alla har förståelse för vårt beslut.
Svenska Seniordansledarförbundet          15 mars 2020
genom
Christina Lundahl Ekholm, Region Skåne

Mars 2020

Kära dansvänner!

För en stund sedan talade jag med en av våra medlemmar som bokat in lokal för SSDFs aktivitet i oktober. Oktober? Ja, oktober som känns så långt bort, men vid det här laget vet vi ju att tiden går fortare och fortare.

Framför oss har vi en period som är full av aktiviteter: det är dansstugornas och seniordansens dagars tid! Alltså en rolig tid med mycket dans!!!

Jag blir lyrisk när jag tänker på allt som våra dansledare och utbildningsledare gör. Ni gör underverk! Och vi andra tackar allrahjärtligast för ert engagemang och insatser! Själv kommer jag ofta på (när jag lämnat lokalen och fått igång andningen igen) att jag borde ha tackat dem som organiserar. Med ”organiserar” menar jag dem som syns och hörs och alla de andra som flyttar på borden, städar, ser till att musiken funkar, ringer, påminner – ja, ni vet utan att jag räknar upp, eller hur? TACK till alla!!!

Textruta: Den vackra färgklicken valsade in med lätta vingar, landade och tog några borststeg på asfalten och valsade vidare för att meddela att våren är här….Text2

Mars månad innebär också SSDFs årsmöte. Hoppas vi ses! (Alla uppgifter finns under Årsmötes-fliken).

Efter årsmötet kommer ni att få lite post från styrelsen. Bland annat kommer lite klargöranden om sådant som har fått olika tolkningar i våra regioner, nyttiga blanketter och instruktioner. Vi kommer att skicka ut posten genom de mailadresser vi har till dansledare i Dansa här – fliken och hoppas att ni printar ut informationen och sparar den.  Av erfarenhet vet vi att mailen ibland hamnar i skräpposten. Titta in där då och då! Datasystemen tänker ibland fel, men vi kan ju hantera detta.

Och jag tjatar på om att vårt elektroniska infoblad, dvs vår hemsida, blir roligare om det finns fler rapporter, planeringar och foton från vår viktiga verksamhet. Skicka in ditt bidrag till oss så publicerar vi! SSDF kan bli ännu aktivare!

Och så tänkte jag tjata om medlemsavgiften, men den har ni redan betalat in, eller hur?

Ha en ljus och frisk vår, kära dansvänner!

 

Februarti 2020

Kära Seniordansvänner runt om i landet!

Nu är också januari 2020 historia. ”Plötsligt” är det februari och sedan våren och sedan… ja, ni ser, det snurrar ju fort! Fortare! Och ännu fortare!

Det har börjat komma in notiser för publikation under de olika rubrikerna på hemsidan – tack alla som redan skickat in er planering och hoppas att ni som ännu inte skickat in gör det nu! En uppdaterad information är guld värd, eller hur?

Det är också dags att betala in medlemsavgiften för året, gör det gärna omgående – och hoppas att vi även får många gamla och nya stödmedlemmar! Vi har löst frågan med medlemskortet – alla medlemmar skall få kort. Ju fler vi är desto mer kan vi göra – äsch, nu låter jag som en klyscha, men ändå - ni förstår, visst?
Kan också meddela att vi har en liten ändring i styrelsen. Vår kära kassör Maria är avlastad kassörjobbet pga sjukdom. Jag har tagit på mig uppgifterna tills vidare. Detta betyder att jag kommer att sköta bokföringen med de övriga styrelsemedlemmarna som stöd tills Maria tillfrisknar eller tills årsmötet väljer styrelse.

Årsmötet äger rum lördagen 14 mars i Vilsta, Eskilstuna. (Start 15.00) Boka in dagen, tack!
Innan årsmötet brukar vi ha program av något slag och jag har vid upprepade tillfällen gått ut ”till alla” med förfrågan om vad ni, våra medlemmar, skulle vilja ha. Kan inte påstå att det haglat in förslag, men några önskemål har dykt upp(TACK!) och Christina har satt ihop ettworkshop som blir jätteanvändbar för oss alla!
Kollaunder Årsmöte 2020.Och självklart: välkomna till årsmötet!!! Alltså program hela dagen!!! (Vill du sova över? Kontakta Vilsta på 016 – 513080 för de olika boendealternativ)
En sak till: nästa Nordisk Träff är i Danmark nästa år (dvs 2021). Under årsmötet kommer vi att förmedla den information vi har nu (och det är en hel del!) och sedan skall informationen upp på hemsidan. Då börjar anmälningarna tas emot via blankett på hemsidan.
En efterlysning: har ni några fina foton från era dansaktiviteter liggande i någon elektronisk hög? Skicka in dem till oss så att vi kan publicera och få andra att dela på glädjen (för att inte säga att även det elektroniska infobladet blir finare med illustrationer)!
Är det något ni saknar? Har ni förslag på aktiviteter/uppdateringar/kurser/ förbättringar/ förändringar? Hör av er!Ett mail kan göra susen! En förening utan medlemsmedverkan är…
Vill du arbeta i styrelsen? Välkommen att höra av dig till valberedningen (Lilian /lilian.bressler@hotmail.com/073-8425919 eller Hans-Erik /hans.lundkvist@telia.com/ 0515-728120.

Hälsningar från hela styrelsen
Alina Maric, ordförande

alina@maric.se

2019-12-05
Bästa medlemmar i Svenska Seniordansledarförbundet ,SSDF

Vi ersätter, som ni säkert vet tryckning och utskick av infoblad med uppgifter och
information på hemsidan. Av den anledningen kommer info om betalning av medlemsavgift
att ske på detta sätt.
Medlemsavgiften är 300 kr för utbildade dansledare och 70 kr för stödmedlemmar och
betalas in till SSDF:s plusgiro 12 15 61- 5. Medlemskort skickas ut per mail då avgiften är
betald. Om mail- adress ej finns hos betalande medlem, kommer medlemskortet per post.
Årsmötet kommer att hållas på Vilsta Sporthotell den 14:e mars kl. 15.00. Om Du vill
närvara, hör av Dig till någon i styrelsen.
I samband med mötet hoppas vi kunna erbjuda er någon trevlig kurs. Kom gärna in med
förslag, så ser vi vad vi kan göra.
Anmälan om deltagande på årsmötet görs till Alina Maric senast 1 mars. Vill man komma
redan på fredagen kan man boka rum genom genom Lina på Vilsta (016-51 30 80).
Vi i styrelsen har tyvärr haft stora problem med både hälsa och datorer nu i höst. Därför
kommer all information så mycket senare än den borde. Men vi gör så gott det går.
Då vi redan är inne i december och julen närmar sig med stormsteg ber vi i styrelsen att få
önska er alla en God Jul och även ett Gott Nytt verksamhets- År med mycket seniordans.

Styrelsen i SSDF
Alina Maric, Christina L Ekholm, Ann-Mari Olsson, Maria Casella,
Grethel Jansson, Barbro Kusoffsky, Kerstin Ågren

Kort information från styrelsemöte den 23 augusti 2019 i Ransäter, alltså dagen innan SSDF:s 30-års jubileum.
- Styrelsen diskuterade förbundets ekonomi som inte är tillfredställande. Vi måste bli fler medlemmar och medlemskapet i SSDF bör ge återbäring. Vi skall bl.a införa
differentierade avgifter för kurser och material för medlemmar/icke medlemmar.
- Planeringsmöte inför nordisk Träff 2021 hålls i Danmark  19-20 oktober. SSDF representeras av Christina Lundahl Ekholm och Alina Maric. Under mötet skall vi utröna kostnader för SSDF för att delta och styrelsen skall därefter fatta beslut om deltagandeform.
- Årsmötet 2020 planeras till mars månad. Utvärdering av hittills använda orter visar att Vilsta (Eskilstuna) har utfallit bäst.  Styrelsen tog inget beslut utan ställer frågan till medlemmarna.. Kom med förslag!!
Ann-Mari Olsson
Sekreterare.

 

Kort information från medlemsmöte i Ransäter den 25 augusti 2019.
Vid mötet deltog 21 medlemmar. På dagordningen stod information och rapporter samt fyllnadsval.
Deltagarna fick information om förbundets arbete på ett antal områden som håller på och anpassas till dagens realia. Bland rapporterna berättades det om sommarens ISDC 19 som hälls i Lillehammer i Norge och där SSDFs trupp bestod av 11 personer. Nästa ISDC hålls i Frankrike.
Fyllnadsval hölls till följande poster:
- Alina Maric valdes till ordförande
-Kerstin Ågren och Barbro Kusoffsky valdes till suppleanter
-Mikael Andersson valdes till revisorsuppleant
- Lilian Bressler valdes till ledamot i valberedning.
Alla val var enhälliga enligt valberedningens förslag.

Hej alla svenska seniordansare!


2019-08-24

Kurser 2019

Planerar ni någon kurs? Meddela oss gärna! (christina_le@live.se eller alina@maric.se).  Viktigt tycker alla som inte är tillräckligt många på sin ort. Närliggande län blir glada också!

 <
Datum SSDF
2019-01-11

Region Västra Götaland - Grundkurs/ledarutbildning internationell seniordans 11-13/1 -19

På den här kursen får du lära dig metodiskt och pedagogisk att lära ut danser.
I kursen ingår dessutom musikaliska grundlagar och att lära sig att tyda en
dansbeskrivning.
Plats: PROs lokal, Skolgatan 2, Skövde
Tidpunkt: 2019 , 11:e januari kl.10:00-16:00, 12:e januari kl.10:00-16:00 och
13:e januari kl. 10:00-15:00
Kostnad: Kursen kostar 1100 SEK inkl. material: CD, häfte och handbok.
Anmälan görs till: Else-Britt Lundkvist, Gullvivevägen 1, 521 92 Falköping
senast 4 januari 2019
Mobil: 0703-58 10 31, E-mail: elsebritt.lundkvist@telia.com
Kursledare: Christina Lundahl Ekholm
Kursavgiften skall vara inbetald till Svenska Seniordansledarförbundets
Plusgiro 12 15 61- 5 en vecka före kursstart

2019-02-22

Region Västra Götaland - NT18-kurs 22-23/2 -19

Plats: PROs lokal, Skolgatan 2, Skövde
Tidpunkt: 2019 , 22:e februari kl.10:00-16:00, 23:e februari kl.9:00-15:00
Kostnad: 600 SEK för SSDFs medlemmar, övriga 800 SEK
Det är viktigt att ni skriver vad ni vill köpa för material; CD, häfte, DVD. Materialet innehåller 16 danser och kostar: CD: 280SEK + häfte 50SEK och DVD 440SEK.
Kursledare: Christina Lundahl Ekholm
Anmälan gör till: Else-Britt Lundkvist, Gullvivevägen 1, 521 92 Falköping senast 1 februari 2019
Mobil: 0703-58 10 31, E-mail: elsebritt.lundkvist@telia.com
Kursavgiften skall vara inbetald till Svenska Seniordansledarförbundets Plusgiro 12 15 61- 5 en vecka före kursstart.

2019-09-13/14

Region Syd - Danser från ISDC-19

Plats: Bösarp, Trelleborg
Tidpunkt: 13-14 september 2019        kl: 10:00-16:00
Kurskostnad:  550 SEK
Material: CD + Häfte 380 SEK ( 28 danser ).
Vi har även ett fåtal DVD:s, som kostar 400 SEK / st.
Medtag: Fika-/lunchkorg.   Kaffe/te kan vi ordna på plats.
Kursledare: Christina L Ekholm, 072-735 83 45, E-mail: christina _le @live.se.
Anmälan ska vara mig tillhanda senast 15 augusti 2019.
Betalning: Kursen skall vara betald  till SSDF:s konto 12 15 61-5 senast 30 augusti. Om du vill ha CD+ häfte skall även detta betalas in.
Önskar Du köpa DVD, skriv detta på anmälan. DVD: n betalas vid kursstart.
Skriv på inbetalningen: Namn, kursnamn ISDC-2019 Bösarp och om det också gäller CD+ häfte.

2019-09-28/29

Region Uppland / Stockholm - Danser från ISDC-19

Plats: Orstenen Granitvägen 5, Uppsala
Tidpunkt: 2019 , 28-29:e september kl.10:00-15:00
Kostnad: 550 SEK +380 SEK för material (Materialet erhålls vid kursstart)
Repetition kostar 200 kr
Det finns möjlighet att också köpa en DVD till en kostnad av 400 kr
I lokalen kan man köpa lunch.
Kursledare: Se nedan
Anmälan gör till: Barbro, 070 692 4479, barbro.kusoffsky@gmail.com   eller Anita 070-875 12 22, (sommartelefon) anita.ake68@gmail.com
Betalningen skall vara SSDF tillhanda senast 13 september.  (PlusGiro 12 15 61 -5, ange ditt namn, kursnamnet ISDC19, material och om du ev vill ha dvd!)

Ordförandens spalt
December 2019

Kära Seniordansvänner!


AnnatTomtens tips: ta med en eller fler vänner till nästa danstillfälle i januari. Garanterat uppskattad present!

 

 

 

 

Dagens seniorer är ett släkte som delas i två grupper: de aktiva och de passiva. Den första gruppen DANSAR, spelar, läser i både bokcirklar och på seniorkurser, målar – ja, rentav gör sådant man tidigare inte haft tid att ägna sig åt… 
Den andra går alltmer sällan att hitta men råkar du känna någon där, så bjud in den/dem att ansluta till oss! Argument? Du blir friskare, du blir gladare, rörligare, får fler vänner, glömmer bort krämporna och… ja, kom och testa!!! Välkommen!

Jag vet inte hur, men nu är ännu ett år på väg ner som den berömda rara solen på TV när man visar tidpunkten för dess uppgång, när den trött lägger sig på molnet vid nedgången. När jag skriver detta har vi just avverkat Lucia och nu är det bara några dagar till nästa helg, för många den största. Hoppas vi håller alla måsten på en nivå så att vi också hinner njuta.

Från styrelsehållet kan jag meddela att det är mycket som vi håller på med just nu.  Det är inga hemligheter, men ha tålamod till januari då vi återkommer med våra mödors resultat. Invig den nya almanackan och anteckna datum för årsmöte i Vilsta (Eskilstuna) den 14 mars 2020. (Det blev Vilsta, 2 andra alternativ som föreslogs under medlemsmötet i augusti visade sig omöjliga pga avstånd och kostnader).

En chans att komplettera materialet finns nu genom vår lagerrensning. Materialet, förteckningen över innehållet och beställningsblanketten finns under fliken Material. Detta är ett unikt tillfälle!
Hoppas du också betalar in medlemsavgiften för 2020.
Efter nyåret kommer det ännu mer av trevligheter: Nordiska Träffens info med anmälningsblanketten. (Själva träffen är 2021 i Danmark).

Alla våra medlemmar, både nuvarande och kommande tillönskar jag å styrelsens vägnar
God Jul och ett Gott Nytt År!!!

Alina Maric, ordförande

Ordförandens spalt
Oktober 2019

2019-12-05
Bästa medlemmar i Svenska Seniordansledarförbundet ,SSDF

Vi ersätter, som ni säkert vet tryckning och utskick av infoblad med uppgifter och
information på hemsidan. Av den anledningen kommer info om betalning av medlemsavgift
att ske på detta sätt.
Medlemsavgiften är 300 kr för utbildade dansledare och 70 kr för stödmedlemmar och
betalas in till SSDF:s plusgiro 12 15 61- 5. Medlemskort skickas ut per mail då avgiften är
betald. Om mail- adress ej finns hos betalande medlem, kommer medlemskortet per post.
Årsmötet kommer att hållas på Vilsta Sporthotell den 14:e mars kl. 15.00. Om Du vill
närvara, hör av Dig till någon i styrelsen.
I samband med mötet hoppas vi kunna erbjuda er någon trevlig kurs. Kom gärna in med
förslag, så ser vi vad vi kan göra.
Anmälan om deltagande på årsmötet görs till Alina Maric senast 1 mars. Vill man komma
redan på fredagen kan man boka rum genom genom Lina på Vilsta (016-51 30 80).
Vi i styrelsen har tyvärr haft stora problem med både hälsa och datorer nu i höst. Därför
kommer all information så mycket senare än den borde. Men vi gör så gott det går.
Då vi redan är inne i december och julen närmar sig med stormsteg ber vi i styrelsen att få
önska er alla en God Jul och även ett Gott Nytt verksamhets- År med mycket seniordans.

Styrelsen i SSDF
Alina Maric, Christina L Ekholm, Ann-Mari Olsson, Maria Casella,
Grethel Jansson, Barbro Kusoffsky, Kerstin Ågren

Kort information från styrelsemöte den 23 augusti 2019 i Ransäter, alltså dagen innan SSDF:s 30-års jubileum.
- Styrelsen diskuterade förbundets ekonomi som inte är tillfredställande. Vi måste bli fler medlemmar och medlemskapet i SSDF bör ge återbäring. Vi skall bl.a införa
differentierade avgifter för kurser och material för medlemmar/icke medlemmar.
- Planeringsmöte inför nordisk Träff 2021 hålls i Danmark  19-20 oktober. SSDF representeras av Christina Lundahl Ekholm och Alina Maric. Under mötet skall vi utröna kostnader för SSDF för att delta och styrelsen skall därefter fatta beslut om deltagandeform.
- Årsmötet 2020 planeras till mars månad. Utvärdering av hittills använda orter visar att Vilsta (Eskilstuna) har utfallit bäst.  Styrelsen tog inget beslut utan ställer frågan till medlemmarna.. Kom med förslag!!
Ann-Mari Olsson
Sekreterare.

 

Kort information från medlemsmöte i Ransäter den 25 augusti 2019.
Vid mötet deltog 21 medlemmar. På dagordningen stod information och rapporter samt fyllnadsval.
Deltagarna fick information om förbundets arbete på ett antal områden som håller på och anpassas till dagens realia. Bland rapporterna berättades det om sommarens ISDC 19 som hälls i Lillehammer i Norge och där SSDFs trupp bestod av 11 personer. Nästa ISDC hålls i Frankrike.
Fyllnadsval hölls till följande poster:
- Alina Maric valdes till ordförande
-Kerstin Ågren och Barbro Kusoffsky valdes till suppleanter
-Mikael Andersson valdes till revisorsuppleant
- Lilian Bressler valdes till ledamot i valberedning.
Alla val var enhälliga enligt valberedningens förslag.

 

 

Kära Dansvänner!

Och så blev det plötsligt höst…

Hoppas sommaren varit skön, hoppas ni varit friska och kunnat tanka upp energi för dagar då solen inte visar sig lika ofta. En del rapporter visar att det har funnits sommardans lite varstans i landet, vilket är underbart. Lite utflykter, lite nya bekantskaper – ja allt som gör livet glatt är bra!

I fliken Rapporter kan du läsa om sommarens aktiviteter – stora som små! Fler rapporter och notiser tar vi tacksamt emot för publicering. Gärna också med foton!  Hemsidan är ju vårt gemensamma skyltfönster, vi publicerar gärna vad SSDF medlemmarna ordnar!

Så här års har också nya dansgrupper kommit igång – snälla, meddela oss var, när etc, så uppdaterar vi uppgifterna! 

Styrelsen har haft ett möte – sammanfattningen finns på annan plats på hemsidan.

30 års jubileet i Ransäter – läs på annan plats på hemsidan. Vi fyller på kontinuerligt med foton så fort de levereras av medlemmarna.

Medlemsmötet finns också beskrivet på annan plats.

Gruppen som deltagit i ISDC 2019 i Lillehammer har haft en återträff och gått igenom danserna från kongressen. Flera utbildningar har redan hållits. Är du intresserad? Kontakta oss!

Glöm inte att anteckna 7-11 juni 2021 (just det: 2021), Nordisk Träff i Breadstrup i Danmark.

Som du ser så är det kul att ”bläddra igenom” vår hemsida. Gör det till en vana för vi fyller på hela tiden. Det är vårt nya Infoblad!

Och till slut en vädjan. Om du tittar i Dansa här fliken så kan du lätt se att det saknas dagar och tider på flera håll. Kolla om alla uppgifter finns om din/dina grupper. Är det något som saknas så snälla, snälla, snälla skriv till mig och tala om vad som inte stämmer eller saknas så att vi kan uppdatera informationen. Tack!

Nu är det höst, mys och dansa!

Alina

alina@maric.se

SSDF 30-årsjubileum

Välkommen till SSDF:s 30 års jubileum
24 augusti 2019          ssdf logga i färg.bmp Ransäters hembygdsgård
Firandet äger rum i Hembygdsparken , Ransäter i Södra logen 24 augusti. Ransäter ligger i Munkfors kommun ca. 6 mil norr om Karlstad.
På förmiddagen vid 10-tiden den 24:e  åker vi buss till Karlstad och Sandgrund för att få ta del av Lars Lerin´s fina målningar. Här finns också möjlighet att fika. I Sandgrund stannar vi till ca 13.30 då vi åker tillbaka till Ransäter.
Klockan 15.00 drar dansen igång. Vi har turen att få mycket duktiga musiker; Sweedz orkester, som spelar både seniordans och modern dans. Första danspasset håller på i 2 timmar.
18.00 är det dags för middag på värdhuset och när vi är mätta och belåtna drar dansen igång igen.
Vi håller på till ca. 22.00.  Dansprogrammet kommer att bestå av 2 seniordans och 1 modern dans,
varvat hela tiden. Se seniordanser på jubileum

Vill man boka övernattning i stugbyn går det bra genom oss. Vi har fått 30 bäddar till förfogande för det är också bröllop på gång.  Här finns 2-bädds-, 4- bädds-,  6-bädds- och 8-bäddsstugor. Stugorna är helt moderna förutom 2-bäddsstugorna, som saknar dusch. Hyresgästerna  i dessa har tillgång till dusch i angränsande byggnad. 6-bäddstugorna är handikappanpassade. I stugorna kan man även laga mat.
Priset för stugorna är:
2-bädd: 500 kr/natt, 4-bädd : 800 kr /natt, 6-bädd : 900kr/natt och 8-bädd: 950 kr/natt.

Skriv på Din anmälan vilken stugtyp Du vill bo i.

Alternativ 2 för övernattning
Det finns också möjlighet att boka rum på STF Ransäter/Prästmyren Vandrarhem
Tel: +46-703 944 983      info@prastmyren.se

 

 

Var ligger Ransäter och hur tar man sig dit?

Ransäter ligger ca. 6 mil norr om Karlstad i Munkfors kommun. Man åker Klarälvsvägen ( väg 62  )
norrut tills man kommer till Ransäter. Flera hållplatser för buss finns inne i Ransäter. Åker man bil tar man av vid Erlandervägen in mot Ransäters hembygdsgård.

Har man åkt tåg eller buss till Karlstad, finns bussförbindelse till Ransäter ( buss 600 ) med avgång från Karlstad busstation, som finns på gångavstånd från Karlstad Central.
Från Karlstad mot Ransäters kyrka, mån-fre: 10:25, 12: 25, 14:25, 15:25, 16:25 fram till 21:25
Från Ransäters kyrka mot Karlstad sönd: 09:41, 13:41, 15:41 m.fl.
Sök din resa på www.varmlandstrafik.se

Seniordanser på jubiléet: Parisepolka i 3 turer, Gustavs Skål, The cornish six hand reel, Hvor er min kone?, Tindrande ögon, Kalmarpolka, Seniorbugg, Sternmixer, San Fransisco Mixer, Familjevals från Kungsgärdet, Månskenstango, Steinhaugen Beinhaugen, E 18, Amerikansk port, Stockrosen, Estnisk Schottis, Engelsk gränddans, Seniorhumba, Fjellhamar rumba , Amerikansk Promenad m.m. Har ni önskemål om någon dans kom gärna in med den.

Kostnader.
För middagen, som är en värdshusbuffé och dansen kostar deltagande 550:-/pers.
Vill man bara vara med och dansa kostar det 300:-/pers
Bussen Ransäter t.o.r + inträde i Sandgrund till Lars Lerin´s konsthall kostar 270 :-/pers.
Vill man ha sänglinne kostar detta 75:-/pers

Stugpriserna delas på antalet personer i stugorna. Inbetalningen för boendet i stugbyn kommer
att skickas ut då vi tillsammans med stugbyns företrädare fördelat stugorna mellan oss ,SSDF, och gästerna på bröllopet, som också äger rum i Ransäters hembygdsgård

Pengarna för deltagande sätts in på SSDF:s konto 12 15 61-5  senast den 31 juli 2019.
Skriv på inbetalningen vem inbetalningen gäller och för vad.  
Märk inbetalningen  Jubileum 30  

Anmälan, som är bindande, skall vara Christina Lundahl Ekholm tillhanda senast den 15 april 2019.
Vid avanmälan p.g.a. sjukdom, skall sjukintyg lämnas.

Skriv när ni anmäler er när ni anländer och hur många nätter ni vill bo.

Hjärtligt välkomna till SSDF:s 30-års jubileum i Ransäter 24 augusti 2019.
Styrelsen i SSDF genom
Christina Lundahl Ekholm, Kung Karls väg 5 A, 231 63 Trelleborg
E-mail: christina_le@live.se  Mobil: 46-(0)72-735 83 45

 

2019-06-01

Aktuellt sommar 2019

Kallelse till medlemsmöte

Alla medlemmar i SSDF kallas härmed till medlemsmöte söndagen den 25 augusti 2019 klockan 10.00-12.00 i konferenslokalen i Ransäters Hembygdspark. 

Agenda:
Sedvanliga möteshandlingar samt fyllnadsval.

Anmälan om deltagande senast den 14 augusti till sekr Ann-Marie Olsson,  3840olsson@gmail.com.
Medlemmarna bjuds på enkel förtäring i samband med medlemsmötet.

Hjärtligt välkomna!

Styrelsen

PS: Ransäter ligger i Munkfors kommun, ca 6 mil norr om Karlstad. För närmare beskrivning om hur man tar sig i Ransäter samt om boendet finns i fliken SSDFs 30 års jubileum. Medlemsmötet hålls alltså dagen efter jubileet.

 

2019-06-01

Ordförandespalt sommar 2019

Juni 2019

Kära Dansvänner!

I detta avlånga land ser sommaren ut på olika sätt. Uppe i norr är det ljust dygnet om, i södern skördar de redan sina odlade tomater och snart även potatis. Och här i mellersta delen av landet, där jag själv bor, väntar vi på jordgubbar närsomhelst. En härlig årstid, eller hur?

Hoppas alla kan njuta av sommaren, tanka upp krafter till nya bragder i höst! Glöm inte att meddela oss era kurser. Det är som vanligt, vår hemsida, vår gemensamma informationskanal blir så bra som vi alla anstränger oss till. Ett enkelt mail är allt som behövs. Hoppas att ni också gjort det till en vana att då och då titta på sidan, vi fyller på med information allteftersom!

Just nu har vi fyllt på med en rapport från internationella kongressen i Norge, vi jobbar med 30-årsjubileet i Ransäter Har du glömt att anmäla dig till jubileet, gör det omgående till Christina – kontaktuppgifter finns i Jubileumsfliken. Vik också 25 augusti (dagen efter jubileumsfirande) till medlemsmöte!

Utbildningsledarna håller på och planerar kurser i danserna från kongressen, jag lovar att det är många favoriter bland de 28 danserna!

Från hela styrelsen säger vi i korus: njut av livet och sommaren!!!

Alina
2018-04-28

NT18

Östersund – Lohja

Vi träffades för tre års sedan på seniordansträff i Östersund, där vi delade rum.    Det blev början på en härlig vänskap.
Sedan har bilarna gått mellan Borgholm och Trelleborg många gånger.
Nu är det dags igen – ny seniordansträff i Lohja i Finland.
På sommarvarma, skilda vägar tog vi oss till Finland.
Så roligt att ses igen och att träffa de andra dansarna från Sverige. Vår lilla trupp hade 17 deltagare och var den minsta.          

Där fanns också många bekanta ansikten från Östersund och DVD- filmerna.
Vi var inkvarterade i Kisakallio, en stor idrottsanläggning utanför Lohja.
Fantastiskt vackert belägen i kuperad terräng vid en liten sjö.
Kisakallio har 700 bäddar och där kan ungdomar utöva en mängd olika sporter.
Bland alla dessa ungdomar fanns då vi ca 130 seniordansare .Ungdomarna var verkligen ett friskt inslag.
Invigningen visade också duktiga finska ungdomar, som dansade och sjöng.
Så var det dags för alla dansare. De vi själva övat in och skulle visa och alla bidrag från våra nordiska länder.
Alltid lika roligt med nytt dansmaterial: lite lätt, lite svårare, nya turer, ny musik.  Så inspirerande!!! Vi vill och lära ut!!!
Försommarvärmen höll i sig och det var vatten, vatten, vatten som gällde.
Vi märkte också av att våra ben blivit tre år äldre än i Östersund.
Så fort vi hade rast och var på rummet åkte benen upp mot väggen.
Fem dagar går fort och det är lite vemodigt att skiljas.
Undrar just om vi hänger med till  nästa Nordiska träff i Danmark 2021

Danshälsningar från Ann-Mari och Kerstin

2018-04-28

Region Östergötland

Den 20 april 2018 åkte vi från Åby, Skärblacka och
Finspång för 4:e året i rad till Landerydsgården i
Hjulsbro, Postadress Linköping. Vi började med fika
och hembakat bröd. Sedan samlades 31 danssugna i
den fina danslokalen och vi startade med samban
Livsglädje i ring. Sedan blev det danser från 1994,
2012, 2015, 2006: Marble Arch och Swingdoors, 2016
och lite annat.
Efter lunch fick vi en uppvisning i historiska danser av
danslaget som kallar sig ”Tidig Dans” i analogi med
Tidig Musik som härrör sig från olika århundranden.
Första dansen – Estanpie Double, en pardans, den
äldsta kända från 1200-talet och dansades inför
Högbordet (som vi i publiken utgjorde).
Andra dansen – Våren kommer, från Åbo, 1580-tal.
Tredje dansen - Gathering Peacods, en engelsk
countrydance från 1651.
Fjärde dansen – The Duke of Kents Waltz, daterad
1801. Den är också en engelsk countrydance med
uppställning kavaljerlinje och damlinje mot varandra.
Alla dansare var klädda i tidsenliga kläder så det blev
verkligen att gå tillbaka i tiden. En fantastiskt fin och
kulturell upplevelse.
En vacker dag med sol ute och sol inne i vart sinne.
Alla dansare var glada och nöjda med dansutbudet
som Maggan, Majken och jag valde ut. Sedan den
fantastiska dansuppvisningen som vi fick njuta av.
Vad kan man mer begära, inget!
Tack alla som var med och dansade den 20 april 2018
hälsar Lilian Bressler

2017-04-21

Region Sydöstra Götaland

Den 21 april 2017 anordnades Seniordansens Dag i Hjulsbro på Landerydsgården. Deltagare från Seniordansarna i Åby, Skärblacka, Finspång och Linköping.
Det är tredje året i rad som vi firarpå Landerydsgården. Som vanligt fanns det goda hembakade bullar tillförmiddagsfikat. Tyvärr var vi inte så många i år,
24 personar, inkl. 3 är ledare.
Mina nyplanterade pelargonskott blev uppskattade vinster och inbringade ett litetbidrag till SSDF. Kaffet som jag skänkt vann jag tillbaka.
Maggan tog bl.aSwingdoors, Shenandoahoch MarbleArch från NT 2006 samt några enklare rounddanser. Vi provade också Tappat och funnet samt Maria Square. Det blev även danser från 2012, 2013, och 2015.
Jag tackar Maggan Fransson och Majken Wallin för jättebra hjälp att leda danserna tillsammans med mig. Och framförallt en trevlig dag tillsammans med glada dansare.

Lilian Bressler, seniordansledare i Finspång                
2017-04-22

Region Södra Norrland, Gästrikland

Seniordansens Dag som blivit en tradition hade vi den 
 22 april på Valhalla Sandviken med lottförsäljning och ett
mycket bra dansprogram vi dansade många trevliga roliga danser.
Det var 52 deltagare var av 9 ledare som hade trevligt
Önskar er alla en skön sommar så vi kan komma tillbaka
med nya krafter

 Ann-Mari Annelise  Laila

2017

Region Syd, Skåne, Halland & Blekinge

En grundkurs har genomförts i Bösarp utanför Trelleborg 10-11 februari och 2 mars, vilket resulterade i ett antal fler nya medlemmar.
En kurs med danser från ISDC-16 har också hållits i Bösarp.

Vårfest- Seniordansens Dag.
Till denna fest kom det deltagare från Karlskrona, Borgholm, Örkelljunga Hörby, Hässleholm, Ystad  och Trelleborg
Vi började med att intaga mat, som hade beställts av dansledarna i Hässleholm; Gertil, Gun-Britt och Gunnel. Därefter drog dansen igång, som leddes av Ann-Mari och Christina. Vid halvtretiden var kaffetörsten påtaglig och Gun-Britt hade bakat hallongrottor, som hon bjöd på. Vi sålde också lotter till blomsterlotterier. Alla blommorna avhämtades vid dragningen.
Vårfesten avslutades med att vi stod i stor ring och varvade ner till Amazing Grace.

Ett stort tack till alla dansledare och dansare som hjälpte till att göra detta till en verklig fest.
Ann-Mari, Christina, Gun-Britt, Gunnel och Gertil

2017

Region Stockholm / Uppsala

Våren har varit väldigt intensiv, den började redan i februari, då vi hade en kurs i
"Jubileumsdanser 1989-2014". Vi var 24 st som tränade de trevliga danserna i Jubileumsmaterialet.

I mars var det dags för kurs och repetition i danserna från ISDC 2016. Till Uppsala kom totalt 23 st som ville ta del av kursmaterialet där det finns några verkliga favoriter bland danserna.
25 mars var det så dags för vårens ledarträff i Kungsängen med 20 deltagare. Kerstin Ersson rapporterade från årsmötet och berättade om en kurs på Åland i augusti, nästa Nordiska Träff i Finland 2018 och om Internationella Dansträffen i Norge 2019. Sedan var det dags att träna danser, som många hjälper till att leda. Det är väldigt stimulerande att träffa andra dansledare och utbyta erfarenheter.
Lördagen den 13 maj var det så dags för vårens dansstuga i Björklinge. Ungefär 50 stycken glada dansare kom och hade en trevlig dag tillsammans. Tack till alla som hjälpte till och gjorde dagen så lyckad.

Tack för en trevlig vår

hälsar Annika Barbro Anita
2017-05-11

Seniordansens dag i Kungsträdgården

Torsdagen den 11 maj startade en buss från Östergötland med målet att besöka Seniordagen i Kungsträdgården i Stockholm.

Påstigning började i Finspång för dansare och övriga passagerare. Vidare till Åby och hämtade upp dansare från Skärblacka och Norrköping. Väl framme intog vi den hyrda montern och plockade fram CD-skivor, DVD och lite annat som SSDF har att erbjuda till försäljning. Det som gick åt mest var våra foldrar med info om var man kan få upplysningar om oss och var vi dansar. Jag och Kerstin Ersson uppgav våra namn och telefonnummer som kontaktpersoner. Det har gett ringar på vattnet och intresset är stort att få veta var man kan dansa ute i Sverige. Trots kyligt väder uppskattar arrangörerna att det var ca 11 000 besökare.

Ungefär 20 dansare från SSDF visade upp danser och erbjöd publiken att dansa med oss. Det blev Seniorbuggen, Månskenstangon, MarbleArch, Swingdoors,
San Fransisco Mixer, Livsglädje och Harmony Kiss mm.,under ledning av Margareta Fransson, Kerstin Ersson och undertecknad Lilian Bressler.

Tack till alla som hjälpte till i montern och tack till alla som var med och dansade från Östergötland och Stockholmsregionen.

Hälsningar från Lilian Bressler, seniordansledare i Finspång

2017-04-25

Seniordansens dag i Skara

Seniordansens dag i Skara den 25 april samlade över 100 seniordansare från dansgrupperna i Mariestad, Skara, Skövde, Lidköping, Forshälla, Uddevalla, Tanumshede, Kville, Kungälv, Tidaholm, Hjo och Falköping. Det dansades enkla och lite svårare seniordanser från äldre material med väl inövade danser men också nya danser från nordiska träffen 2015 och internationella träffen 2016
Dansarna uppskattade blandningen av danser och tyckte att det var roligt att pröva nya danser som naturligtvis inte får vara för svåra. För det mesta gick det bra men vid några tillfällen fick dansen avbrytas för förnyad genomgång av stegen i dansen. Vid 16 tiden hade man hunnit med att dansa 25 danser och dansen kunde avslutas när det var som roligas och återvända hem trötta med nya erfarenheter som seniordansare

Hans-Erik Lundkvist

2016-05-23

SSDF & ISDC-2016

SISDC 2016 den 23-26 Maj i Österrike-RAPPORT OCH INTRYCK

Så har den internationella seniordanskongressen avverkats för fjortonde gången sedan starten 1983. Denna gång i Pamhagen, beläget vid ungerska gränsen i Österrike. Efter att tidigare ha genomförts vartannat år hålls den numera vart tredje år.

320 dansare från 15 länder deltog och från Sverige var det en trupp bestående av Anita och Åke Bergström från Åkersberga, Annika Sjöberg från Uppsala, Christina och Jan-Åke Ekholm från Trelleborg samt Lilian Bressler från Finspång.

Dansledarkongressen inleddes den 23 maj på kvällen, då ordförande Gabriele Wiessner hälsade samtliga deltagare välkomna och förbundsminister Alois Stöger invigde dansträffen. Därefter blev det en vacker folkdansuppvisning, där deltagarna svängde med färgglada slanor. Både vid invigningen och under hela veckan användes både tyska och engelska språk vid morgonsamlingar och genomgångar av dansövningar. Varje land presenterade två nya danser vardera och sammanlagt blev det alltså inte minde än 28 danser totalt under veckan. Därtill fanns det möjlighet att delta i tre morgonsamlingar av olika slag. Bl.a. hade vår Christina en presentation och genomgång av RGRM, som mottogs med stort intresse och var en nyhet för de flesta.
Området, som deltagarna bodde på heter Vila Vita Pannonia och är en luxuös semester- och konferensanläggning utanför orten Pamhagen, ca 80 km sydost från Wien nära Neusiedler See. Deltagarna inkvarterades i fina stugor och i huvudbyggnaden intogs frukost, medan luncher och middagar var i en annan byggnad, kallad Czardas. Danserna utövades i Seewinkelhalle, en mycket stor byggnad som under veckan kuriöst nog fick en trägolvanläggning lagd ovanpå det egentliga underlaget som består av heltäckande mattor. I området finns även ett stort torn med vida utsikter och lokaler för mindre aktiviteter. Till anläggningen hörde också en swimmingpool och en liten badsjö samt banor för löpmotioner. Då det är rätt stora avstånd inom området kunde man gratis låna cyklar. Några deltagare passade också på att cykla till flera orter runt omkring i den mån det fanns tid för det.
Avslutningsceremonin den 28 maj var magnifik. Efter att middagen avätits i tvenne anläggningar samlades man i den stora hallen och fick då vara med om proffsiga framträdanden. Det var tjusiga folkdanser och proffsiga ungdomar med akrobatiska danser av hög klass, Som avslutning överlämnades ISDC- fanan till Norge, som tar över nästa dansträff 2019 och den blir förlagd till Gjövik. Norrmännen visade bilder på staden och hälsade alla välkomna dit.
Så till sist- vad är intrycket av dessa dagar? Naturligtvis är det alltid en upplevelse att få vara med om dessa internationella träffar. Man återser gamla bekanta och stiftar samtidigt nya kontakter. Stämningen och kamratandan är alltid god och det är synd att inte fler svenskar deltar i dessa sammanhang. Att språken är olika har ingen betydelse, när man får öva in nya danser och det uppstår en härlig gemenskap.
Man naturligtvis kan man ha synpunkter på saker och ting. Ett är att det kan bli för många danser under en komprimerad vecka. I fortsättningen vill därför, framförallt de nordiska länderna, att det bör räcka med en dans för varje land och ett förslag var att varje land självt svarar för sin filminspelning. Arrangörsland får däremot sätta samman en DVD. Ett annat intryck av ISDC- träffarna är att de tenderar likna olympiska spel att bli pampigare och därmed överträffa tidigare arrangemang. Inget ont sagt om arrangemangen men det går att effektivisera utan att det behöver blir dyrare. Man kan ha synpunkter på förläggningar och måltider som ibland blir överdådiga liksom placering av arrangemang.

Oavsett dessa synpunkter så måste vi ändå ge österrikarna ett stort beröm för ett väl genomfört ISDC. Såväl arrangemang, kulturella inslag och helhetsinramning gav ett mycket gott intryck. Det var upplevelser av hög klass med trivsel, gemytlighet och god service.
2016-09 & 10

Region Stockholm-Uppsala

Helgen 3 - 4 september träffades 18 glada dansledare i Uppsala
för att testa de trevliga danserna från ISDC 16. Det var både lätta och
svåra danser, som lockade till många skratt.

Lördagen 15 oktober hade vi vår ledarträff  med 22 trevliga dansledare,
som livade upp vår dag med nya och gamla danser

Lördagen den 29 oktober var det dags för dansstugan. Nästan 40 dansare
kom och hade en trevlig eftermiddag tillsammans  i Rotebro .                         

Stort tack till alla ledare, som har hjälpt till att leda danserna på våra träffar.

Tack för en trevlig höst
hälsar Annika och Anita

2016-09-23

Region Sydöstra götaland

Dansstuga i Lenhovda den 23 september under ledning av Svea, Lilian och Kerstin. Detta var enligt Svea hennes sista dansstuga.

STORT TACK
Vi vill tacka Svea och Erling för deras arbete i styrelsen i många år, deras stora engagemang för seniordansen i Sverige bland annat då SSDF ordnade IST´98,  och för alla den gästfrihet man känt då man har varit i Vrångfall.

Svenska Seniordansledarförbundet gm.
Christina Lundahl Ekholm

2016-10-14--15

Region Skåne

Nya dansledare på kurs i Skövde
Den 14-15 oktober genomfördes det en kurs för nya dansledare. SSDF:s verksamhetsledare Christina Lundahl Ekholm var kursledare för
8 intresserade blivande dansledare i Lidköping, Vinninga, Karlsborg,
Skövde och Tanumshede.

2016-10-27

Region Skåne

Dansstuga i Mariestad
Den 27 oktober genomfördes det en dansstuga i Folkets Park (Karlsholme)
Mariestad. Över 100 danssugna hade sökt sig till parken för att bl.a. dansa Glada ringen, Pariser polka i 3 turer, Operetten Medly och Svarta Björn.
Dansstugan var också avslutning för 8 nya dansledare som fick agera dansledare med varsin dans. I övrig fick dansledarna från Skaraborg turas om att leda danser som ibland var lätta och välkända och ibland nya och svårare bekantskaper för dansarna. Efter väl genomförd dansstuga kunde Else-Britt Lundkvist dela ut kursintyg till de nya dansledarna och tacka dansarna och dansledarna för en hel dags samvaro med trevliga danser.

2016-09

Region Västerbotten

Seniordansledarutbildning i Hemmesta Bygdegård, Värmdö.
Dansledarutbildningen ägde rum under tre septemberdagar 2016. Deltagarna kom från Tystberga, Bålsta, Skokloster och Värmdö med omnejd.
Vi tog upp grundkursens tio olika danser, vilka vi sedan turades om att leda.
Vi hade teori där vi bl.a. gick igenom dansbeskrivningar, pedagogik, metodik, ledaregenskaper, anatomi och strech.
Vi skapade tillsammans en fin stämning i gruppen, vilket också bidrog till att alla var mycket nöjda med kursen.
Jag önskar alla lycka till med era ledaruppdrag inom seniordansen.

Kerstin Ersson, kursledare
2016-08

Region Västerbotten

I början på augusti var Lilian Bressler och CLE i Skellefteå och hade dels en grundkurs, en dansstuga och en kurs med danser från NT-15. Mycket positiva dansare på alla kurserna. Vi önskar och hoppas att Sonja Burman snart ska vara tillbaka och kunna dansa på sin skadade fot.
Noterat av CLE

2016-08-08--12

Region SSDF

Christina Lundahl Ekholm och Lilian Bressler tog flyget från Arlanda till Skellefteå den 7 augusti för att ha utbildning där 8 – 12 augusti 2016. Det blev först en kurs för tre utbildningsledare. Sedan en dansstuga och en kurs i NT-15. Det blev lyckat men tyvärr inte så många som vi hoppats på till dansstugan. Det är ju långa avstånd och ibland svårt för deltagare att kunna ta sig dit där arrangemangen finns. För mig var det första gången som jag varit så långt upp i vårt avlånga land och det var i sig en trevlig upplevelse.
Noterat av Lilian Bressler

2016-03-10

Region Sydvästra

Dansstugan i Götene den 10 mars samlade över 70 seniordansare från dansgrupperna i Götene, Mariestad, Skara, Tidaholm, Hjo och Falköping.
Det dansades enkla och lite svårare seniordanser från äldre material med väl inövade danser men också nya danser från nordiska träffen 2015.
Dansarna uppskattade blandningen av danser och tyckte det var roligt att pröva nya danser, som naturligtvis inte får vara för svåra. För det mesta gick det bra men vid några tillfällen fick dansen avbrytas för förnyad genomgång av stegen i dansen. Vid 16-tiden hade man hunnit med att dansa 24 danser och dansen kunde avslutas när det var som roligast och återvända hem trötta med nya erfarenheter som seniordansare.

Hans-Erik Lundkvist

2016-04-16

Region Sydvästra

Seniordansens Dag i Björneborg.
Den 16 april hade nästan 40 danssugna seniordansare sökt sig till Folkets Hus i Björneborg. Helt traditionsenligt är det paret Pedersen som står för värdskapet; Roger leder danserna på ett förtjänstfullt sätt när han blandar äldre och nya danser och ser till att alla förstår hur man skall ta stegen för att det ska bli rätt. Redan vid ankomsten till parken hade Lilian kokat kaffe, dukat upp med hembakat kaffebröd och när det var dags för lunchrast hade hon ställt fram en välsmakande sallad, som dansarna kunde köpa till låg kostnad. Vid 16-.tiden kunde glada och nöjda men trötta seniordansare återvända hem till dansgrupperna i Degerfors, Karlskoga, Askersund, Mariestad, Örebro, Kungsör med flera orter, inspirerade att ta upp nya danser i sina respektive grupper.

Hans-Erik Lundkvist

2016-04-16

Region Sydvästra

Seniordansens Dag i Björneborg.
Den 16 april hade nästan 40 danssugna seniordansare sökt sig till Folkets Hus i Björneborg. Helt traditionsenligt är det paret Pedersen som står för värdskapet; Roger leder danserna på ett förtjänstfullt sätt när han blandar äldre och nya danser och ser till att alla förstår hur man skall ta stegen för att det ska bli rätt. Redan vid ankomsten till parken hade Lilian kokat kaffe, dukat upp med hembakat kaffebröd och när det var dags för lunchrast hade hon ställt fram en välsmakande sallad, som dansarna kunde köpa till låg kostnad. Vid 16-.tiden kunde glada och nöjda men trötta seniordansare återvända hem till dansgrupperna i Degerfors, Karlskoga, Askersund, Mariestad, Örebro, Kungsör med flera orter, inspirerade att ta upp nya danser i sina respektive grupper.

Hans-Erik Lundkvist

2016-04-24

Region Sydvästra

Den 17:e och 24 april hade vi seniordans med tillsammans med invandrare från Syrien. Det kom ca. 25 st i ålder mellan 5 år och upp till pensionärer, både flickor och pojkar. Det var mycket lärorikt för oss alla. De lärde sig bl.a. ” Glada Ringen” och en sittdans. De visade också oss danser från sitt land, både på film och på plats. Förhoppningsvis ska vi fortsätta till hösten.


Dansarna i HJO / Lennart Hagberg

2016-05-06

RoundDance

Round Dance-kurs har hållits i Gysinge 2-6 maj 2016. På kursen var det 22 deltagare från Norge och Sverige.
Man vill fortsätta till hösten vecka 47 då fler svenskar är välkomna. Vi kommer då att repetera en del från grundkursen och även dansa nya rytmer  från Phase III, där det kommer Rumba , Cha-Cha och Jive. Kursen är alltså från Phase I-III

2016-05

SSDF

Styrelsemöte i Peking.
Styrelsen har haft möte i Peking där vi bodde på ett vandrarhem, som heter ABOVE och där man hade kristallkronor i taken. Tjusigt!!
PS. Hoppas ni förstår att vi varit i Norrköping, som i mannamun kalls för Peking.

 

2016-03-18

Region Södra

I Skåne har Christina L Ekholm haft en grundkurs i Vagnslidret i Hässleholm. Tredje dagen avslutades i samband med en dansstuga då man fick vara med och instruera. Allt med gott resultat.

DSC_0111_2.JPG
Från vänster: Gerd Brifelt, Skövde, Margareth Andler, Tidaholm, Gertil Lozell, Hässleholm, Lena Weman, Södra Sandby, Gunnel Magnusson, Hässleholm, Inger Nilsson, Örkelljunga, Elena Kiiskinen, Trelleborg och Astrid Gustafsson, Sandhem.

Christina Lundahl Ekholm.

2016-04-28

Region Södra

Den 28 april anordnade region Syd Skåne, Seniordansens Dag i Trelleborg
Det var deltagare från Örkelljunga, Hässleholm, Ystad, Eslöv och Trelleborg
Vi dansade på förmiddagen till 11.30. under ledning av Ann-Mari Olsson, Elena Kiiskinen och Christina L Ekholm. Då vi fick hjälp av tre damer på scenen ; Gertrud Rosholm, Gun-Britt Odell och Gull-Britt Tegnér att dansa sittdanser. Två av damerna har varit med och dansat seniordans förut, men dansar nu enbart sittdans.

Efterlunchen kom två välbekanta musiker ; Fredrik Andersson, dragspel och Göran Nilsson och spelade seniordanser, som vi dansade till. Det är något visst att dansa till levande musik!
Efter kaffepausen och lottdragning dansade vi en stund till och sedan var det åter dags att ta farväl till varandra. Vi önskade varandra en skön sommar och ser fram emot en dansant höst.Christina Lundahl Ekholm.

2016-04-21

Region Sydöstra

Den 21 april 2016 anordnades Seniordansens Dag i Hjulsbro på Landerydsgården. Deltagare från Seniordansarna i Åby, Norrköping, Finspång och Linköping.
Vi blev 41 personer inklusive 7 ledare. Förra året var vi på Landerydsgården också och firade Seniordansens Dag. Det goda ryktet har spridit sig att det är roligt att  vara där och dansa tillsammans med trevliga människor. Så deltagandet har ökat i år. Lokalerna är anpassade för dans och vi får nybakade bullar till förmiddagens fikastund.
Vi lyckades inte få till något speciellt kulturellt inslag som man egentligen ska ha på en seniordansdag. Men det blev många danser av olika karaktärer. Vi provade  även på några av de lite med komplicerade danserna både från 2013 och 2015. Det är så bra när vi är flera ledare som kan hjälpas och visa deltagarna.
Mitt blomster och chokladlotteri blev uppskattat och inbringade ett bra tillskott till SSDF.
Jag tackar Maggan Fransson och Majken Wallin för jättebra hjälp att leda danserna tillsammans med mig.
Jag önskar alla seniordansare och seniordansledare en skön sommar. Några av oss kanske ses på dansveckorna runt midsommar på GysingeHälsningar från

Lilian Bressler, seniordansledare i Finspång

2016-06-10

Region Nedre Norrland

Den 10 mars hade vi ledarträff på Valhalla Sandviken
Vi var 20 glada dansledare som pratade om  olika
danser och vi har ju ett stort utbud av mycket trevliga
danser tyckte vi alla
 
 Seniordansens Dag som blivit en tradition hade vi den
23 april på Valhalla Sandviken med lottförsäljning och ett
mycket bra dansprogram vi dansade över 20 danser vi
var ca 50 deltagare som hade trevligt
 Önskar er alla en skön sommar så vi kan komma tillbaka
med nya krafter

 Ann-Mari, Annelise, Laila & Solveig

2016-04-23

Region Uppland

Våren har varit väldigt intensiv, den började redan i januari, februari, då vi slutförde grundkursen. Det var 5 stycken engagerade elever, som sedan blev nya dansledare.
Lördagen 20 februari var det dags att lära sig flera danser från NT 15. Till Björklinge kom 27 st som ville ta del av kursmaterialet där det finns några verkliga favoriter bland danserna. Det blev ytterligare en dag, 24 april. med danser från NT 15, då på Granitvägen i Uppsala. Den lokalen är ljus och fin och dessutom finns det möjlighet att köpa lunch för 50 kr. 
Lördagen den 9 april träffades vi i Uppsala för en ledarträff med mycket skratt och bra danser. Det är väldigt stimulerande att träffa andra dansledare och utbyta erfarenheter under så trevliga former.
Lördagen den 23 april var det så dags för "seniordansens dag". Ungefär 50 stycken glada dansare kom och hade en trevlig dag tillsammans i Björklinge. Under förmiddagen hade vi förmånen att få dansa till levande musik av Anders och Roffe och det var en ny upplevelse. Tack till alla som hjälpte till och gjorde dagen så lyckad och stort tack till Anders och Roffe.
Tack för en trevlig vår
hälsar

Annika, Barbro & Anita

2015-04-23

Region Södra

Torsdagen den 23:e april hade vi seniordansens dag i Hässleholm. Det var en trevlig tillställning med ca. 95 deltagare.
Ett stort tack till alla ledare som hjälpte till att leda danser. Ett speciellt tack till Gun-Britt Nilsson, som ordnat med den trevliga lokalen `Vagnslidret`
tillhörande Hässleholmsgården och till hennes dansare som hjälpte till att sälja lotter till ett blomsterlotteri. Överskott från lotterier är alltid tacksamma att lämna över till vår kassör i SSDF. Det kom deltagare från Älmhult, Örkelljunga, Malmö, Ystad, Glemmingebro, Hässleholm, Höör, Skurup och Kristianstad.
En skön sommar tillönskas alla seniordansare!

Christina Lundahl Ekholm.

2015-04-11

Region Sydvästra

Den 11 april var det åter dags att ha Seniordansens dag i Björneborg.
Det var lika trevligt som vanligt.
Det dansades flera trevliga danser som Tennessee wig walk, sicilian circle,
glada ringen, seniorbuggen m.m.
Mellan danserna åts det sallad o fika.
Det var 38 dansare ifrån Örebro, Askersund, Mariestad, Lidköping, och Kalskoga.
Roger Pedersen säger tack till alla dansare som gjorde dagen så fantastiskt.
Vi hoppas på att vi kan ses till hösten igen för att få dansa och ha trevligt igen.
Alla dansare hälsas välkommen till dansstugan den 7 november

Många sommartrevliga hälsningar Roger o Lilian-M Pedersen.

2015-04-23

Region Sydvästra

Trots det fina vårvädret hade många dansare sökt sig till Lidköping den 23 april för att dansa seniordans från klockan tio till sexton. Det dansade gamla välkända och nya danser och alla dansade efter bästa förmåga. Duktiga dansledare från Skara Lidköping, Mariestad, Tidaholm och Falköping instruerade så att alla kunde hänga med trots att några dansare var nybörjare. Dagen avslutades med dragning på blomsterlotteriet och många kunde därför glädja sig åt en eller flera Pelargonior att ta hem till trädgårdsplanteringen.

Hans-Erik Lundkvist

2015-03-19

Region Sydvästra

Den 19 mars var det dansstuga i Folkets Park i Tidaholm. Ing-Britt Tidqvist kunde hälsa ett 90–tal dansare välkommen till en välskött och trevlig park. Det hade varit ännu bättre om lokalen varit uppvärmd men efter några danser var alla varma och nöjda över att det inte var för varmt. Det dansades många välkända danser men vi prövade också några nya danser från ISDC-13 Jag är säker på att dansarna från Hjo, Tidaholm, Mariestad, Lidköping, Skara och Falköping gärna återkommer till Tidaholms Parken för nya bravader på dansgolvet

Hans-Erik Lundkvist

2015-04-18

Region Sydöstra

Seniordansens Dag i Region Sydöstra Östergötland den 18 april  2015, genomfördes i  Landerydsgården, stadsdel Hjulsbro med postadress Linköping. Vi samlades ca 10,00 och började dansdagen med kaffe och hembakat bröd.
Vi blev 32 dansare varav 14 personer kom från Hjulsbrotrakten. Det blev många danser under dagen. Tex. Tarantella och As time goes by från 1994. Sen plockade vi danser från olika både Nordiska träffar samt ISDC-träffar. Där fanns vackra Sommarminnen, Tuppens polka, samt ett urval från 2012 och 2013.
Lotterier inbringade ett välkommet tillskott till SSDF:s kassa.
Efter flera timmars dans med trevligt lunchuppehåll så avrundade vi dagen med några fina och avslappnande valser.
Jag vill tacka Majken och Inga-Stina för välordnat arrangemang samt deras hjälp att leda några danser. Ragnhild bjöd på gott fikabröd och hon och jag hjälptes också åt att leda danser. Det blev en lyckad seniordansdag. Tyvärr blev det inga bilder tagna trots att min kamera var med.

Lilian Bressler

2015

Region Sydöstra

Vi har haft en dansstuga på Borgholm , Öland för en liten men trogen skara.

Svea och Erling

2015

Region MellanÖstra

Lördagen 28 februari hade vi en intensiv repetitionsdag av ISDC 13, vi var 20 st,
som efter flera kursdagar börjar hitta och kunna våra favoriter bland
de 28 danserna.
Lördagen den 28 mars träffades 20 glada dansledare i Kungsängen
för en dag med trevlig samvaro och roliga danser.
Lördagen den 25 april hade vi årets "seniordansens dag". Ungefär 55 stycken glada
dansare kom och hade en trevlig eftermiddag tillsammans i den trevliga lokalen i Björklinge. Tack till alla som hjälpte till och gjorde dagen så lyckad.

Tack för en trevlig vår

hälsar Annika och Anita
2015

Region Nedre Norrland

Seniordansens dag i Kungsgården, humöret på topp.
Vi dansade många olika danser, 11 ledare och 34 övriga.
Lottförsäljning.  Tack alla som ställde upp

Ann-Mari, Annelise, Solveig, Laila.

2015

Från Region Nordöstra - Uppland

Lördagen 28 februari hade vi en intensiv repetitionsdag av ISDC 13, vi var 20 st,
som efter flera kursdagar börjar hitta och kunna våra favoriter bland
de 28 danserna.
Lördagen den 28 mars träffades 20 glada dansledare i Kungsängen
för en dag med trevlig samvaro och roliga danser.
Lördagen den 25 april hade vi årets "seniordansens dag". Ungefär 55 stycken glada
dansare kom och hade en trevlig eftermiddag tillsammans i den trevliga lokalen i Björklinge. Tack till alla som hjälpte till och gjorde dagen så lyckad.

Tack för en trevlig vår

hälsar Annika och Anita
2014-10-30

Dansstuga i Region Sydöstra - Finspång

TORSDAGEN den 30 oktober 2014 hade vi Dansstuga i Finspång. Vi hyrde IOGT-s  lokal för 500:--. Där finns Finspångs bästa dansgolv, det sägs att det är bland de bästa dansgolven i Östergötland, tro`t om ni vill. Men det gick fantastiskt bra att dansa där. Tyvärr blev vi inte så många av olika anledningar, tex sjukdom, fel veckodag m m, Dagarna innan såg det ut som vi måste ställa in dansstugan, men i sista stund så kunde vi genomföra den. Med skänkta vinster från oss ledare så sålde vi en lottring med 100 lotter i alla fall, ”ren vinst så att säga” på den ringen.
Vi ledare från Norrköping,  Åby, Linköping och Finspång varierade utbudet på danser så det blev en trevlig dag tillsammans.

Lilian Bressler, Finspång

2014-midsommar

Midsommar på Gysinge

Det var för oss ett nytt sätt att fira midsommar. Vi åkte till Gysinge, där SSDF och PRO:s folkhögskola hade en samverkanskurs. Vi var dansare från Lettland, Österrike, Norge och Sverige. Det var inte bara dans. Blommor och blad skulle plockas till majstången, som vi klädde midsommaraftons förmiddag. Det var en fröjd att se med vilken inlevelse alla deltog. Efter lunch åkte vi till Koversta Gammelby för att delta i ett traditionellt midsommarfirande.
Där framförde vi inför en stor publik ett inövat dansprogram med danser från respektive länder. De flesta av oss var klädda i folkdräkter.
Midsommardagen hade vi en dansstuga i Koversta loge, där även andra seniordansare deltog. På söndag gjordes en utflykt till vackra platser i Dalarna, bl.a Rättvik, Tellberg och Naturum i Siljansnäs.
Måndagen var en avsked-och hemresedag, då vi uttryckte en förhoppning att ses igen. Kanske blir det i Lettland.
Det blev en mycket trevlig midsommar tillsammans med våra nya vänner
Svea och Erling


Brygghuset och badhuset på Gysinge i solnedgång. Foto: Monika Schraith


Kransbildning midsommarafton. Foto: Monika Schraith


Vacker midsommarbrud. Foto: Monika Schraith


Deltagare från Norge , Lettland och Österrike i Koversta midsommarafton.
Foto:Monika Schraith


Dansare från Lettland och Norge. Foto: Monika Schraith


Österrikare framför midsommarstången. Foto: Monika Schraith


På vandring över de gamla järnvägsbroarna över Dalälven. Foto: Monika Schraith


Några intog lunch ute i det fria vid Tällberg. Foto: Monika Schraith


Christina, Laimdota och Svea tillsammans i Koversta midsommarafton. Foto: Maija Fedoruskina


Hans-Erik, Christina och Else-Britt tackades för ett bra arrangemang på Gysinge midsommar 2014. Foto: Maija Fedoruskina

2014

Rapport från Seniordansens Dag i Slimminge Bygdegård i Skåne.

Slimminge Bygdegård ligger naturskönt mellan Skurup och Veberöd i sydöstra Skåne. Vi var ca 60 personer , som samlats för att dansa en hel dag. Dansundervisningen hade vi delat upp mellan Sonja, Laila, Mariann, Birgit, Ann-Mari och Christina, vilket fungerade bra. Fram till 11.45 hann vi dansa 12 danser och därefter dansade en grupp från Malmö ”Feuerfest”. Efter lunchpaus blev det en stor överraskning då Sonja och Laila tillsammans med 4 andra sångare och en dragspelare framförde skånska sånger. Mycket trevligt!
Vi hade ett blomsterlotteri med 25 vinster och alla  blommorna blev avhämtade.


Foto: Christina Lundahl Ekholm

Ett stort tack till alla dansledare, som tagit med sina dansare till denna tillställning och tack till övriga dansare för att ni ställde upp och dansade , köpte lotter och gjorde dagen trevlig.


Foto: Christina Lundahl Ekholm

Trevlig sommar önskar dansledarna
Christina L Ekholm

2014-05--11--15

Round Dance på Gysinge

På PRO:s folkhögskola i Gysinge genomfördes en Round Dance- kurs
För övade RD-dansare 11-15 maj. 20 deltagare från Norge, Finland och Sverige jobbade hårt med TS,CH, RB och W. Flera nya figurer förekom och även en del olika tempi, som gjorde danserna mer kluriga att dansa. Roswitha Beil, Tyskland, hade satt samman materialet, som var utan cues och de dansdeltagare, som ville fick pröva på att cua danserna. Då en dansfigur ( här Umbrella Turn) kan dansas på fler än ett sätt, kunde Roswitha Beil, via E-mail, räta ut frågetecknen, som fanns angående denna figur just i Rumba-rytm.

Chistina L Ekholm


Foto: Christina Lundahl Ekholm

2014-04-03

Dansstuga i Kville Bohuslän

Den 3 april anordnades det för första gången en dansstuga i Kville. Ett 60 tal dansare hade sökts sig till Bygdegården för att dansa till väl in-övade danser men också stifta bekantskap med några nya danser.
Seniordansledarförbundets ordförande Anna-Lisa Holm Bergh och kassören Else-Britt Lundkvist hade rest till Kville för att informera om förbundets verksamhet och hjälpa till med genomförandet av dans-stugan. Dansledarna Margit Bäckström och Anita Hakeröd ansvarade för instruktionen till flertalet danser och såg till att alla kunde hänga med och ha roligt.

Hans-Erik Lundkvist

Foto: Hans-Erik Lundqvist

2014-03-06

Dansstuga i Skara

Dansstugan i Folkets Park Skara genomfördes den 6 mars med ett 90 tal dansare från Mariestad, Skara, Lidköping, Falköping Tidaholm och Hjo. Det dansades Texasschottis, Trio-Mixer med flera enkla seniordanser men också en och annan ny dans från de senaste årens Nordiska och Internationella träffarna. Stämningen var god och alla tyckte att det var roligt att komma tillsammans för en hel dags dansande.

Hans-Erik Lundkvist

Foto: Hans-Erik Lundkvist

2014-04-24

Seniordansens dag i Falköping

Den 24 april genomfördes seniordansens dag i Folkets Park Falköping. Ett 70 tal dansare från näraliggande dansgrupper samt dansare från Bohuslän hade sökt sig till Falköping för att dansa lätta och en och annan lite svårare seniordans. Dansledarna Anna-Lisa Holm Bergh, Ing-Britt Tidqvist, Lennart Andersson och Lennart Hagberg såg till att alla kunde hänga med i danserna och trivas på dansgolvet

Hans-Erik Lundkvist


Foto: Hans-Erik Lundkvist

Foto: Hans-Erik Lundkvist

2014-04-12

Seniordansens dag i Björneborg

Den 12 april ansvarade paret Pedersen för genomförandet av senior-dansens dag i Björneborg. Roger instruerade danser och såg till att rätt musik var laddad i CD-spelaren. Ett 40 tal dansare från Degerfors, Örebro och Askersund lyssnade på instruktionerna och försökte efter bästa förmåga att genomföra danserna. Alla var glada och berömde den duktiga dansledaren. Lilian såg till att gott kaffe med fikabröd var uppdukat när dansarna anlände till Folkets Hus. Hon ordnade också så att alla som ville köpa god sallad med tillbehör hade möjligheter till det. Efter en hel dags dansande kunde trötta och nöjda dansare tacka paret Pedersen för ett väl genomfört arrangemang och vända åter till hemmet.

Hans-Erik Lundkvist


Foto: Hans-Erik Lundkvist

2014-05-21

Dansträff i Åseda Folkets Park

Det var seniordansarna i Åseda, som anordnade träffen med inbjudna dansare från ytterligare tre seniordansgrupper, som är verksamma inom kommunen. Lars-Ove eller Lasse kallad ledde danserna med den äran. I en paus bjöds det på kaffe och hembakat bröd. Erling Och jag var också ditbjudna. Det var riktigt kul att få vara med utan att behöva leda det hela. Bara dansa och ha roligt! Det var en strålande varm dag, men ingen klagade. Alla trivdes.
Tack för att vi ficka vara med!

Svea och Erling


Foto: Hans-Erik Lundkvist (från Seniordansens dag i Björneborg

2014-04

Dansstuga i Norrhult

Mitt i glasriket en vacker aprildag genomfördes en dansstuga i K-märkta Folkets Hus i Norrhult. Dansare från Kronoberg, Blekinge och Öland hade samlats. Det blev en lyckad dag. Att alla trivdes, märktes på hur glada alla var och att de verkligen gillade att dansa seniordans. Våra ledare hjälptes åt att leda danser. Programmet var varierande med olika svårigheter och uppställningar. Varma och trötta tackade vi varandra och såg samtidigt fram emot att åter få träffas.

Erling och Svea

Foto: Erik Fransson

2014-04-24

Seniordansens dag i Östergötland

Den 24 april 2014 var det åter dags att ordna Seniordansens dag i Östergötland.  Denna gång samlades vi i Skärblackas Folkets Hus.
Gunn- Britt Törnkvist skötte kassaskrinet och såg till att de som skulle betala gjorde det. Vi blev 50 personer, där ingick 6 seniordansledare. Vi dansade  danser från flera av  de nordiska dansträffarna samt en dans från 2013 där Majken och Inga-Stina från Linköping  tålmodigt försökte  att lära oss en jättefin  vals.  Maggan från Åby visade upp ”över stock och sten” med några av hennes dansare, så vi fick se hur den ska dansas.
Jag säger ett  hjärtligt tack till alla ledare som hjälpte till, det var Mona Bergman, Motala, Maggan, Åby, Ragnhild och Lars-Arne, Norrköping och Lars, Finspång. Dessutom vill jag tacka alla glada dansare som hjälpte till att förgylla dagen i Skärblacka.

Lilian Bressler

2014

Våren 2014 Stockholm Uppsala

8-9 feb, 1 mars anordnade vi i Uppsala en kurs i ISDC 13. Vi var 16 st dansare, som dansade igenom det digra ,materialet och var ganska trötta men nöjda när vi åkte hem.

Dansledarträffen den 5 april, i den trevliga lokalen på Servicehuset i Kungsängen blev väldigt lyckad. Vi var 19 glada ledare, som träffades. Först bjöd Inger på gott kaffe innan vi tog itu med programmet, som bestod av dans, information och diskussioner om danser till Seniordansens dag och höstens program.

Vårens Seniordansens dag ägde rum 26 april på Arena Rotebro. Vi blev nästan 50 glada dansare, som dansade både gamla och nya danser. Det är en trevlig möjlighet att träffa både nya och gamla vänner och utbyta erfarenheter.
Stort tack till alla ledare, som hjälpte till att leda danserna, som var både lätta och svåra, kända och okända.

Sommarhälsningar från
Arbetsgrupperna i Stockholm och Uppsala

2014-04-26

Seniordansens dag i Rotebro

Det var en trevlig samvaro med ett 40-tal danslystna från
Stockholmstrakten, Uppsalatrakten och Dalarna som den 26/4 närvarade och
gladde sig åt ett varierat och trevligt utbud. Dansen genomfördes på ett
utmärkt och professionellt sätt, och vi tackar Åke och Anita m. fl. för
det nedlagda arbetet.
Vänliga hälsningar

Jan Eriksson

Foto: Christina Lundahl Ekholm

Inbjudan till ISDC-2019 i Norge 26 maj-31 maj 2019.
Kära landsrepresentanter !
Välkommen till Norge 2019.
Kongressen kommer att äga rum i Lillehammer som är en liten stad omkring 135 km norr om Oslo flygplats Gardemoen.
Den ligger vid sjön Mjösa, i  ett bondekulturlandskap men också nära bergen. Den har ca. 30 000 invånare och var värd vid vinterolympiaden 1994.
Alla deltagarna kommer att bo på Lillehammer Hotell, som ligger i en skön omgivning, endast 15 minuters gångväg till stadens mitt.
Hotellet har 300 rum, enkelrum och dubbelrum. Det finns konferensrum, restauranter och danssalar, pool och fitness- avdelning.
Rummen har WC, dusch, hårtork, radioväckare, TV, handduk och bäddlinne.
Kostnaderna:
Per deltagare i dubbelrum: NOK : 9 100,-
Medföljande i dubbelrum   NOK: 7 900,-
Enkelrum:                          NOK: 10 100,-
Medföljande i enkelrum   NOK: 8 450,- 

 Antalet intresseanmälningar per land vill vi ha 30/6 2018
Varje land har 16 platser och vi vill gärna veta om alla platserna blir utnyttjade.
Den bindande anmälan är fram till  15.08.2018.
CD:s och DVD:s beställs senare

 
Antal och förhandsbetalning:
Per person kostar det 2´000 NOK  15/8-2018
Resterande betalning  1 februari 2019       

Vid avbokning fram till 14/3-2019 ersätts 50% av deltagaravgiften
Vid avbokning efter den 14/3-2019 återbetalas ingenting

Vi vill gärna visa er lite av omgivningen därför har vi planerat en utflykt med buss.
I deltagaravgiften ingår: 5 x frukost, 5 middagar, 5 kvällsmat, kongressdeltagande, Väska med program och CD, gruppfoto, 3-timmars bussutflykt.
Varje kväll dans i Danssalen ( frivilligt)
Vi gläder oss till er anmälan, vi hoppas att se  alla dansvänner i Norge 2019.
10/4-2018.
Kära dansvänner. Det är över ett år kvar till den internationella kongressen i Norge, men vi har en del information angående ankomst till Lillehammer. I dagarna innan kongressen kommer det att äga rum ett stort sport-evenemang där och natten mellan 25 och 26 maj 2019 är hotellet fullbokat. Rummen var redan uppbokade då vi flyttade vår kongress från Gjövik till Lillehammer.
Om ni måste komma på lördagen den 25 maj , måste vi boka in er på ett annat hotell. Efter kongressen finns det rum på hotellet.
Vi ber om ursäkt, men sådan är situationen. Med bästa hälsningar
Randi A Grönbakken och Rönnaug Ust

Hej alla svenska seniordansare!
Detta är den norska inbjudan till ISDC-2019 i Lillehammer i Norge.
Om Du vill vara med skall anmälan gå till Svenska Seniordansledarförbundet direkt.
Vi vill ha din anmälan skriftligt på anmälningsblanketten, som tillhör ISDC-2019
Anmälningsavgiften på 2´000 Norska kronor ( 2049,35 SEK 20/2-18) skall vara SSDF tillhanda senast  5 augusti 2018.
Resterande belopp skall vara SSDF  tillhanda den 15 januari 2019.
Anmälan skall skickas till isdc2019ssdf@gmail.com , senast den 20/6-2018
I samband med ISDC-19 erbjuds man att följa med på en femdagars resa i Norge med Peer Gynt Tours
Sök beskrivningen av resan på www.peergynt.com

Kort sammanfattning av resan:
Dag 1            Lillehammer- Geiranger-Loen
Dag 2            Loenvatnet-Kjenndalsbreen-Sogndal
Dag 3            Sogndal-Flåm-Nöröyfjorden-Eidfjord
Dag 4            Eidfjord- Telemark-Oslo
Dag 5            Oslo-Oslo Airport
Pris per person                 NOK 9 465,- vid 20-25 deltagare
                                            NOK 10´585,- vid 16-19 deltagare
                                            NOK 11 530,- vid 10-15 deltagare

 

Priset inkluderar:              Busstransport i 5 dagar
4 nätter i dubbelrum på hotell
4 frukost och 4 middagar på hotellen
Båttur på Geirangerfjorden
Båttur på sjön Lovannet och excursion till glaciären Kjenndalsbreen
Tåget Flåmsbana Flåm-Myrdal-Flåm
Båttur på Naeröyfjorden
Kostnaden för färjor

Singeltillägg NOK 1 300 ,- per person

Priserna baseras sig på 2018-priser eftersom priserna för 2019 ej är satta än. Vi reserverar oss för ev prisändringar

 Är Du intresserad av att följa med på denna resa skriv även detta på anmälan.

Välkommen att anmäla Dig till ISDC 2019.

Svenska Seniordansledarförbundet
gm.  Christina Lundahl Ekholm

Anmälningsblankett (klicka den blå länken nedan, fyll i och skicka enligt instruktion)

Anmälan ISDC

SSDF:s 30-årsjubileum
SSDF har 2019 funnits som organisation i 30 år och det tycker vi är värt att fira. Vi kommer att hålla till i Ransäter, Värmland och datum är den 24 augusti.
Det finns möjlighet att bo i stuga om man är ute i god tid. Samtidigt med vårt jubileum är det andra aktiviteter i gång och vi kommer att ha plats för ca.30 pers i stugorna. Stugorna kan bokas genom Christina , som i sin tur har kontakt med Ransäter. Där fördelar man stugorna så vi hoppas alla blir nöjda.
Det finns 2, 4,6 och 8-bäddsstugor. Vi kan inte beställa  typ av stuga,  men kan naturligtvis ha önskemål .
Det finns en camping på området för dem som har husvagn eller husbil.
Vi kommer naturligtvis att göra allt vi kan för att göra hela da´n till en fest.
Gemensam middag, dans till Sweedes orkester, som spelade för oss i Östersund, m.m. kommer att ingå i priset  = 550:-/pers.
Anmälan skall vara SSDF/Christina Lundahl Ekholm tillhanda senast den 15 april 2019. Då vi har en kvot på 30 bäddar, gäller först till kvarn….
Man kan även boka boende på STF:s Ransäter/Prästmyren  Vandrarhem
om man vill. (se nästa sidan )
Vill man bara vara med och dansa är priset 300:-, dock ska man anmäla deltagande.
Mer information om jubiléet kommer att finnas på SSDF:s hemsida

STF Ransäter/Prästmyren Vandrarhem
Som gäst hos oss på Prästmyrens vandrarhem bor du i en lantlig idyll omgiven av skog och ängar. Prästmyren ligger bara ett par kilometer från Klarälven och Ransäters hembygdsgård med dragspels- och fiolstämmor. I närheten finns också Erik-Gustav Geijers och Tage Erlanders födelsehem.
På Prästmyren har du boende med självhushåll eller gemensamt kök, fräscha duschrum och WC, tvättmaskin och tumlare och gemensamma utrymmen med TV. Se våra rum och läs mer på Boende.
Förutom att njuta av den fina naturen finns det mycket att hitta på både för barn och vuxna, läs mer på Att göra. Vår vandrarhemsvärd Gun-Britt, med en gedigen utbildning inom massage och ansiktszonterapi, erbjuder dig som gäst möjligheten att få en skön avslappnande behandling! Boka och läs mer på Hälsostugan.
Du är varmt välkomna till Prästmyrens vandrarhem!
info@prastmyren.se
Tel: +46-703 944 983
Öppettider (Receptionen ) : Dygnet runt
Antal rum: 12
Antal bäddar: 26-50
Frukost: Frukost året runt

SSDF:s kallelse till årsmöte 2019

SSDF kallar härmed sina medlemmar till årsmöte i Lidköping den 10 mars 2019 kl. 11:30
Lokal: IOGT:s lokal, Norra Torngatan 1, Lidköping
Motioner till årsmötet skall vara oss tillhanda senast den 1 februari 2019 för att de ska hinna behandlas innan årsmötet.

Dagen innan ( den 9:e ) ska vi dansa en del  av ISDC-2019-danser. Detta kostar 200 :- / pers. Vi startar kl.11:00 och håller på till ca. 18:00.

Anmälan till årsmötet görs till Lilian Bressler 0738-42 59 19 eller e-mail:   lilian.bressler@hotmail.com senast den 1 mars.

Om du vill övernatta i Lidköping finns STF:s vandrarhem, Gamla stadens torg 4, 531 32 Lidköping.
Öppet hela året ( ej söndags kvällar )
Tel: 0510-664 30 E-mail: info @lidkopingsvandrahem.com.
Gångavstånd till IOGT:s lokal.

Hej alla medlemmar och dansare! 

Vi har ett stundande årsmöte framför oss, närmare bestämt den 10 mars 2019
i Lidköping. Anmälda i denna stund är styrelsen och en dansledare från Linköping.
Det är tråkigt att så få vill komma till Västergötland och delta i årsmötesför-handlingar och även få tillfälle att träffa dansare från andra delar av landet.

Vi i styrelsen har som målsättning att försöka ordna möten på olika platser i vårt avlånga land. Detta för att tillgodose allas önskemål. Det innebär att, ibland har man nära till mötesplatsen och ibland måste man åka längre sträckor för att delta i både kurser och andra aktiviteter som SSDF ordnar.

Sedan vill vi i styrelsen vädja om våra dansledares hjälp!  Det gäller det borttagna informationsbrevet med inbetalningskort till stödmedlemmar som inte skickats ut inför 2019.
Det har resulterat i att många av våra stödmedlemmar inte betalat sin medlemsavgift. Hoppas ni dansledare hjälper dom som fortfarande vill vara stödmedlemmar med detta. Behövs inbetalningskort, hör av er till mig, kassören eller någon annan i styrelsen. Tack på förhand!

Slutligen, efter årsmötet kommer verksamhetsberättelsen finnas på vår hemsida.
Styrelsens planering för 2019 kommer så småningom att finnas där.
Var man kan dansa och delta i kurser kommer också  fortlöpande att finnas där.

Kom också ihåg att skicka in vad ni har planerat och vad ni har gjort, gärna med bilder och lite text.

Det var några tankar och önskemål från mig. Önskar er alla en fin vår!

Finspång den 28 februari 2019
Med bästa hälsningar
Från Lilian Bressler, ordförande i SSDF

Ordförandes  första brev 2019 till hemsidan

Hej alla medlemmar och andra läsare av hemsidan! Nytt år och nya utmaningar.
Hoppas att ni haft det bra under helgerna och nu är sugna på att komma igång med era aktiviteter. Nu för tiden är många seniorer väldigt aktiva! Det kan vara  boule, bridge, gå på gym, träna styrka o s v. För oss som dansar Internationell seniordans och line-dance så vet vi ju att det är så bra att röra på sig och aktivera hela kroppen och alla sinnen. För rörelsehindrande finns trevliga sittdanser.

Kurser har redan dragit igång i januari 2019. Jag vill påminna om årsmötet som  kommer att vara i Lidköping den 10 mars 11,30 i IOGT:s lokal.  Dagen innan årsmötet får vi prova på danser från ISDC 2019 som ska vara i Norge 26-31 maj 2019. Att delta i dansen kostar 200:-- per person.

Fråga gärna era dansledare och utbildningsledare om de kommande aktiviteterna.
Har ni möjligheter att gå in på hemsidan så gör det och kom gärna med synpunkter, förslag eller något annat till styrelsen.

Vill ni ha något publicerat så skriv till: Alina Maric: alina@maric.se eller
Christina L Ekholm: christina­­_le@live.se          

Hoppas att ni  vill fortsätta att stödja SSDF med ert medlemskap, ni behövs! Önskar er alla en trevlig vår!

Finspång den 16 januari 2019
MVH
Lilian Bressler  

Inbjudan till höstmöte/halvårsmöte för medlemmar i SSDF

Halvårsmötet kommer att äga rum 20-21 oktober 2018 på Vilsta Sporthotell i Eskilstuna.


Lördagen 20 oktober kommer vi att ha en WORKSHOP kring danserna i ISDC-19!
Workshopen startar klockan 10.00 och pågår ända fram till 21.00 med pauser för fika, lunch
och middag. Workshopen leds av Christina Lundahl Ekholm.

Söndagen 21 oktober dansar vi vidare, ledda av olika UL, mellan 9.00 och 11.00. Du som vill
leda ett par danser på fm. hör av Dig till Kerstin Ersson och/eller Lilian Bressler senast den
15:e oktober - kl.ersson@telia.com eller lilian.bressler@hotmail.com
Därefter startar medlemsmötet och dagen avslutas kl 12.00.

Deltagande i höstmötet kostar 200 kr. Mat och logi betalar var och en för sig.
Anmälan och inbetalning av deltagaravgift ska vara Maria Casella tillhanda senast den 15
oktober, maria.casella@bredband.net . Avgiften betalas in på SSDF:s Plusgiro 12 15 61-5
. Hoppas ni reserverar helgen och bokar in er på Vilsta: www.vilstasporthotell.se

Dagordningen ser ut som följer:

§ 1                       Mötets öppnande

§ 2                       Dagordningens godkännande

§ 3                       Val av  justeringsman

§ 4                       Inkomna skrivelser

§ 5                       Utgående skrivelser

§ 6                       Medlemmarnas frågor och synpunkter på verksamheten, kurser, utbildningar mm

§ 7                       Medlemmarnas synpunkter som framkommit vid ledarträffar mm

§ 8                       Kurser: information om anmälningar, betalningar mm

§ 9                       Kassörens rapport om ekonomi

§ 10                     Årsmöte 2019: 9-10 mars. Önskemål: i Västergötland

§ 11                     SSDFs 30-årsjubileum i augusti 2019

§ 12                     Övriga frågor

§ 13                     Mötets avslutandeVarmt välkomna!!!!
styrelsen

Efter ledarutbildningen i september 2016, så är vi nu 7 ledare som kan hjälpas åt att leda seniordansen i Värmdö med två träffar i veckan. Sommardansen på utebanan börjar onsdagen den 30 maj och pågår varje onsdag kl.10.00-11.30 t.o.m. 25 juli.Välkomna.

Värmdö Seniordansare
Lennart Karlsson
Mobil 070-966 55 15

 


Seniordansgrupp i Uppsala. Annika sjöberg är ledaren. Det är totalt 33 dansare i gruppen. Alla dansdeltagarna har önskemål om att få komma ut på SSDF:s  hemsida.

Fotot är tagit den 15 okt.2015  Fotograf Elisabeth Schütt

Med vänlig hälsning

Elisabeth Schütt

 

NORDISKA TRÄFFAR INOM SENIORDANSEN

Det startade 1994 på Åland, då vi året innan 1993 varit i Belgien på en Internationell Seniordanskongress. Från denna Kongress plockade Finland, Danmark och Sverige ut 20 danser, som spelades in i Sverige för att användas 1994 på Åland. Norge hade vid denna tidpunkt ännu inte bildat ett seniordansförbund, men var på gång.
Vi beslutade att ha dessa träffar vart tredje år och rotera runt i de nordiska länderna. Det blev således Finland 1994, Danmark 1997, Norge 2000, Sverige 2003, Finland 2006, Danmark 2009, Norge 2012 och Sverige 2015.
Om Sveriges Träff 2015 vill vi berätta lite grann.
SSDF utsåg en arbetsgrupp bestående av Kerstin Ersson, Hans-Erik  Lundkvist, Else-Britt Lundkvist och Christina Lundahl Ekholm.
Första mötet för alla länderna hade vi i oktober 2013 i Sverige med två representanter från varje organisation. Utifrån de överenskommelser vi hade, började vi i arbetsgruppen att jobba.
Det skulle väljs 4 danser med bra musik, som antingen fick nyinspelas eller tas från redan inspelade skivor. Alla länderna har 4 danser var och måste själva söka licenser för dessa. Licenserna ska betalas av dem som sätter samman och ger ut plattan till seniordansförbundet. I detta fall  Skåneton med hjälp av Tony Juell. Vi får även betala licenser för musiken som finns på DVD- inspelningar av våra danser. Således måste vi få veta hur många CD:s resp. DVD :s länderna vill ha.
Länderna blir tilldelade en kvot för antalet deltagare per organisation. Är det inte fullt i ett land delar vi ut till dem som har kösystem för deltagande.
Den 2-7 augusti 2015 genomförde vi NT-15 med ca. 150 deltagare i Östersund
Vi var väldigt glada att vi fått 4 musiker från Skåne; Sweedz, att spela för oss vid 4 tillfällen under veckan bl.a. i Brunflologen på Jamtli i Östersund. Det är helt underbart att leda danser när hela golvet ”kokar” av glada dansare och musiker som dansar samtidigt som de spelar.
Under veckan har varje land haft totalt 3,5 timmar på sig att lära ut sina danser. Ibland var det enkla danser, ibland lite svårare, men med tålamod går allt vägen.
En kväll dansade vi svenska sånglekar blandat med gammaldans. En annan kväll blev det Round Dance.
Vi tyckte att vi behöver lite mer stimulans för knoppen och hade därför bjudit in Ole Moe från RGRM. Gå gärna in på deras hemsida och titta vad det är. (www.rgrm.se )
Ole lät oss pröva på i 2 timmar med lite sångpauser mellan varven  för att vi skulle vara fullt koncentrerade under övningarna.
En avslutningskväll med Jämtländsk buffé och dans till Sweedz med både modernt och seniordans blev en lyckad avslutning på NT-15.
Tack till alla deltagare från Norge, Danmark, Finland, Österrike och Sverige som sett till att vi haft att göra de senaste två åren. Vad ska vi göra nu ? Dansa seniordans naturligtvis!     Vi lämnar över stafettpinnen till Finland och önskar lycka till.

Extrerna länkar av evenamanget:

http://www.op.se/jamtland/ostersund/pensionarer-dansar-loss

http://www.svt.se/nyheter/regionalt/jamtland/nordisk-seniordans-ledartraff-i-ostersund

 

Det var trångt på logen, men dansa gjorde man.

T.o.m. samba dansades i logen

Sweedz i aktion i logen

Sweedz i närbild. Maria, Martin, Manfred och Fredrik.

Pausvila för Kerstin, Anna-Lisa, Ann-Mari & Gun-Britt.

Det gäller att hålla rätt på fötterna.

Ibland krävs koncentration.

Dansen i full gång på OSD.

Kerstin Carlsdotter tog han dom en finsk grupp.

Svea Österlund tog hand om Danmark.

Kassar som ska delas ut.

Ransäter

Klicka för att se dansseminarium i  Ransäter sommaren 2011

Avslutade Seniordansaktiviteter 2012

Se Aktiviteter 2012

Seniordansuppvisning lördag 30 juni 2012 vid Jungruveckan i Ljusne

Seniordansarna i PRO Ljusne under ledning av Sixten Forsberg gjorde ett bejublat framträdande under den pågående Jungfrukustveckan.
De 16 dansarna började med seniorbugg, sedan blev det i tur och ordning Familjevals, Stompen, Tippkreis, Mexikan schuffle, Elvis, Side by side och Skepparschottis.

Till en början såg det ut som det skulle bli en blöt tillställning men regnet upphörde fem minuter innan och solen behagade titta fram. Det bidrog starkt till ett lyckat framträdande med bra reklam för Seniordans.

Karl Brodin

Karl och Christina Läs om Dansstugan i Söderhamn 10 juli 2011

Tidningsreportage om seniordans

Dagbladet i Sundsvall se reportage Dagbladets Internetsida

Folkbladet Svängig kväll i dansstugan