Seniordans:

Uppdaterat
2021-03-22Länkar

Internationella aktiviteter 2019

 

 


Rapport från ISDC2019

Då är vi tillbaka från Lillehammer.  Vi var 11 stycken som representerade Sverige:

Macintosh HD:Users:alinamaric:Desktop:SSDF 2019:ISDC-2019-Sverige1.jpgStig Nyström (foto), Alina Marić, Kerstin Ersson, Lilian Bressler, Elsie Nyström, Annika Sjöberg, Åke Bergström, Anita Bergström, Solveig Drexler, Barbro Kusoffsky och Christina Lundahl Ekholm.

Vi anlände till Oslo och bussades vidare till Lillehammer där vi inkvarterades i hotellet som användes under OS. Vi hann bara ställa undan väskorna och så började veckans program med officiell invigning av kongressen med tal, uppvisningar och parader. Mäktigt och imponerande!

Sedan följde två dagar där de 14 deltagande länderna visade upp sina 2 danser per land och lärde ut dem till de övriga deltagarna. Vi dansade en tango (Tango Mandolino) och en polkett (Änglapolketten).
Gissa om vi var trötta i huvet och fötterna efter två dagars korvstoppning?
Det var stor bredd på de presenterade danserna, vi tyckte att väldigt många var jättefina och skall definitivt förmedla dem till våra grupper. (Under hösten kommer utbildningsledarna som deltog i ISDCn hålla utbildningar för andra dansledare – se under Utbildningsfliken).

Sedan följde några dagar med workshops: sittdans, swing – och magdans.
Vad tror ni vi gjorde om kvällarna? Jodå, vi dansade!  En kväll anordnade arrangörerna en (stavgångs)promenad till ett närliggande Maihaugen friluftsmuseum, annars kunde vi ta promenader under luncher – om vädret och orken tillät.
Vi åkte också på en bussutflykt till Tretten nordväst om Lillehammer och kunde se oss mätta på berg, skidliftar, dalar, bäckar och stugor med torvtak som tycks poppa upp som svampar efter regnet. Guiden upplyste oss om att många norrmän väljer att bo enkelt i veckorna och satsar hellre på god standard i stugorna för att komma ut i naturen.
Innan avslutningsceremonierna tog vid fick vi möjlighet att dansa om de danser som publiken, dvs de närvarande kongressdeltagarna hade listat på utvärderingsblanketten som bästa dansen. Vilken dans som fick flest pinnar?
Kolla själva, här är bildbeviset!

Macintosh HD:Users:alinamaric:Library:Containers:com.apple.mail:Data:Library:Mail Downloads:4121C18D-2997-4616-B909-2A00CBB282F1:IMG_1033.JPG

Det var inte bara dans, annat skulle avhandlas, tex om var nästa kongress skall äga rum, det fanns två kandidatländer som ansökt om att upptas som medlemmar i ”dansfamiljen”, en del frågor om material, metodik osv. (Varje medlemsland hade två representanter i kommittén som hade ett möte under en eftermiddag).
Resultatet blev: Kroatien och Ungern antogs som medlemmar (och därmed är vi 16 medlemsländer), nästa kongress skall hållas i Nancy i Frankrike om 3 år.

Så kom då avslutningsmiddagen och därefter avslutningsceremonin. Tal, uppträdanden, historiska danser, välkomnande av de nya medlemsländerna, presentation av Frankrikes ort och tankar, avtackning av arrangörerna och överlämnande av ”stora flaggan” till de kommande arrangörerna, de nya medlemsländernas danser och så en avslutningsdans med alla deltagare – och så var detta äventyr över. Återstod bara hemresan.
Under hela kongressen användes två språk: engelska och tyska. Då och då kom även lite norska med.

För gruppen/alina

 

 

 

 

 


______________________________________________________________________